Belföld

Júniusig végéig újjáépítik az ajkai térséget

A belügyminiszter azt ígéri, a nyár közepére rendeződhet a helyzet.

A belügyminiszter tárcája szempontjából a katasztrófákhoz kapcsolódó kormányhatározatokat nevezte 2010-ben az emberek jövőjét leginkább elősegítő döntéseknek. “Azt gondolom, hogy ezeknél jobb szívvel meghozott kormányhatározatok nincsenek” – mondta Pintér Sándor.

A miniszter az MTI-nek azt mondta, az ajkai vörösiszap-katasztrófában érintett települések helyzete jövő év június 30-ig véglegesen rendeződhet. Nem szabad elfelejteni, hogy teljes kártérítést kapnak a katasztrófa áldozatai, ha ütemezetten is – tette hozzá. A térségre rá sem lehet majd ismerni – ígérte.

“Ne felejtsük el, hogy én Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elmondtam, hogy október 31-ig újjáépítünk mindent. És napra pontosan október 31-éig minden meglett” – mondta. “Csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvizek után több ezer embernek adtuk vissza az életterét, több száz házat építettünk föl, és több száz házat vásároltunk velük közösen” – tette hozzá.

A kormányváltás óta eltelt időszak legnagyobb feladata a Belügyminisztérium újbóli felállítása volt – emelte ki a miniszter. A jövő feladatai közül Pintér Sándor a legnagyobb próbatételnek azt nevezte, hogy az uniós elnökséghez kapcsolódóan 260 hivatalos rendezvényt kell biztosítani.

A Köztársasági Őrezred feladata lesz az útvonalak biztosítása, a delegációk szállítása és védelme. A 260 rendezvény között ráadásul olyanok is vannak, amelyek több napon át tartanak, ami azt jelenti, hogy az elnökség minden napjára két-három rendezvény jut – tette hozzá.

“A szellemi tőkénk megvan a lebonyolításhoz, remélem, a felszereltségünk is meglesz hozzá” – mondta a miniszter. Szerinte főleg a ferihegyi repülőtér és a rendezvények helyszínei között lesznek lezárások, de ezekről mindig tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A rendőrség létszámának feltöltéséről szólva Pintér Sándor azt közölte, hogy a keresztféléves rendőrképzés jövő februári bevezetésének köszönhetően a remények szerint már egy éven belül csaknem kétezren ölthetik magukra az egyenruhát.

Pintér Sándor az érdekképviseletekkel kialakított kapcsolatáról azt mondta, “húsz éve folyamatosan küzdünk, hol együtt, hol nem teljesen egy vonalon”. Az állomány új ellenőrzési mechanizmusa miatt és a korai nyugállományba vonulás miatt kialakult konfliktusról a miniszter azt mondta, egyetlen becsületes rendőrnek sincs félnivalója, azt pedig nem tudja elfogadni, hogy egy átszervezés miatt 30-40 éves emberek menjenek el nyugdíjba.

“Én azt gondolom – és ebben jó példával járok elöl a korom miatt -, hogy aki hasznos tud lenni a társadalomban, az bizony kicsit dolgozzon még” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik