Belföld

Soron kívül kapja meg milliárdjait a BKV

A kormány szerint ezzel egyelőre elkerüli a csődöt a végkielégítési botrányokban sokat emlegetett fővárosi cég.

7,5 milliárd forint átcsoportosítását és 5 milliárd forintos hitelgarancia vállalását rendelte el a kormány a BKV zavartalan működésének biztosítására – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A közzétett határozat felhatalmazta a belügyminisztert az idei költségvetés általános tartalékából átcsoportosított összeg soron kívüli folyósítására. Emellett a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy az állam nevében 100 százalékos, egyedi állami készfizető kezességet vállaljon a BKV hitele és annak ügyleti kamatai visszafizetésére. A kormány felkérte az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-t, hogy pénzügyi szempontból véleményezze a kapcsolódó szerződéseket és egyéb dokumentumokat.

A kormány november 10-i ülésén döntött arról, hogy átutalja a BKV-nak azt a 7,5 milliárd forintot, amire még a Bajnai-kabinet tett ígéretet a főváros akkori vezetésének, emellett pedig biztosítja az 5 milliárd forintos hitelgaranciát a fővárosnak. A kormány szerint ezzel egyelőre elkerüli a csődöt a végkielégítési és korrupciós botrányokban is sokat emlegetett fővárosi cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik