Belföld

A Fitch leértékelheti a magyar devizaadósságot is

A Fitch Ratings a forintadósság visszaminősítése után az idén a magyar szuverén devizaadósságot is leértékelheti - derül ki az egyik vezető londoni befektetési ház kedden kiadott elemzésében.

A Credit Suisse First Boston elemzése szerint a két legnagyobb hitelminősítő, a Standard and Poor’s és a Moody’s Investors Service valószínűleg nem nyúl a magyar adóskockázati besorolásokhoz 2005-ben.

A londoni befektetési ház különböző ökonometriai változók figyelembevételével állította össze modelljét a feltörekvő piacok makrogazdasági alapmutatóinak várható idei változásait vetve össze a nagy hitelminősítők által a vizsgált országokra érvényben tartott szuverén adósi osztályzattal.

A cég az elemzésben hangsúlyozza, hogy a modellben szigorúan csak “mennyiségi” – vagyis a szűken vett makromutató-készletet tartalmazó – változók vannak benne, az egyes gazdaságokra jellemző “minőségi” változók, vagyis az EU-tagság, illetve annak kilátása, a geopolitikai tényezők, az adott kormány reformelkötelezettsége, amelyek szintén súllyal szerepelnek a hitelminősítői döntésekben, nincsenek, a modell ezért önmagában nem “névértéken veendő” hitelminősítési előrejelzés.

Magyarország a leginkább túlértékelt adós

Ennek alapján a CSFB megállapítja, hogy a vizsgált feltörekvő piaci térségben Magyarország a Moody’s és a Standard and Poor’s által leginkább “túlértékelt” szuverén adós (az előbbi “A1”, az utóbbi “A mínusz” befektetői besorolással tartja nyilván a magyar devizaadósságot, egyaránt stabil kilátással). A CSFB grafikonja szerint mindkét cégnél a magyar adósság négy fokozatnyival túlminősített.

A CSFB szerint azonban “nincsenek erőteljes jelzések” arra, hogy a két nagy ház a modell által valószínűsített visszaminősítéseket Magyarország és a másik jelentősen, három osztattal túlértékeltnek minősített ország, Lengyelország esetében az idén végrehajtaná. Magyarországon a befektetési csoport 2005-ben semmilyen besorolási változtatást nem vár a két nagy minősítő részéről, ugyanakkor azt jósolja, hogy a stabil kilátások a jelentős ikerdeficit, valamint a jegybank és a kormány közötti feszültség miatt “nyomás alá kerülhetnek”.

A Fitch-nél alsóbb sávba kerülhet a devizaadósság

A harmadik nagy hitelminősítő, a modellben nem szereplő Fitch Ratings azonban a ház elemzőinek véleménye szerint az idén visszaminősítheti a magyar devizaadósságot, ha a jelentős folyómérleg-hiány finanszírozása problémássá válna – áll a jelentésben.

A Fitch január 12-én a magyar forintadósságot már visszaminősítette, az addigi “A plusz”-ról “A”-ra, azzal az indokkal, hogy “a jelentős és makacs költségvetési deficit növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét”.

A cég érvényben hagyta az “A mínusz” szintű magyar hosszú devizaadósságra 2003 nyara óta érvényben lévő, leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is. Ha a Fitch ezt az adósságot is lerontja, akkor annak besorolása a már csak korlátozottan befektetésre ajánlott, spekulatív elemeket is tartalmazó “BBB” sávba kerülne vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik