Belföld

Szaglószervkutatásért kapták az orvosi Nobel-díjat

Richard Axel és Linda B. Buck amerikai orvosok kapták közösen az idei orvosi Nobel-díjat az emberi szaglószervekkel és a szaglórendszer szervezetével kapcsolatos kutatásaikért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Nobel-bizottság.

A Karolinska Intézet keretén belül működő bizottság által odaítélt díj 10 millió koronás (1,1 millió eurós) pénzjutalommal is jár. Richard Axel és Linda B. Buck mintegy ezer gént vizsgált meg kutatásai során és “felfedeztek egy olyan széles szagreceptor-géncsaládot, amely segít megérteni, miként lehet tudatosan megkülönböztetni a különböző illatokat, illetve segít abban, hogy máskor is felidézhessük ezt a szagmemóriát” – áll az indoklásban.

Az értékelésben kiemelik: a szaglás hosszú időn át a legrejtélyesebb volt az emberi érzékszervek közül, mert az ember nem ismerte a szagok felismerésének, valamint több mint 10 ezer féle szag az emlékezetben történő tárolásának alapelveit. Ezért az idei orvosi Nobel-díjasok kutatásai úttörő jelentőségűek. Az 58 éves Richard Axel a New York-i Columbia egyetem professzora, míg az 57 éves Linda B.Buck a seattle-i Fred Hutchinson rákkutató központ kutatója.


A Nobel-bizottság 2003-ban is két kutatónak adott együttesen orvosi díjat: az amerikai Paul C. Lauterbur és a brit Sir Peter Mansfield a mágneses rezonanciás képalkotás diagnosztikai alkalmazásáról végzett munkájukért kapták meg a legnagyobb tudományos elismerést.


Az orvosi kutatások csapatmunka-jellegét jelzi az is, hogy az elmúlt tíz évben mindössze kétszer fordult elő, hogy egyetlen tudósnak adtak orvosi Nobel-díjat: 1997-ben az amerikai Stanley B.Prusinert, 1999-ben pedig a német származású amerikai Günter Blobelt tüntették ki. Prusinert a szivacsos agyvelőgyulladást okozó prionok kutatásáért kapta a díjat, Blobel pedig felfedezte, hogy a fehérjéknek olyan belső jelzéseik vannak, amelyek irányítják szállításukat és elhelyezkedésüket a sejteken belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik