Belföld

Alapkamat-csökkentést jósol a GKI

A gazdasági növekedés idén eléri a GDP 4 százalékát, miközben a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek szerényebben növekednek majd – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank előrejelzéséből.

Az idén a magyar gazdaság export- és beruházás-vezérelt pályán haladt, de az első félévben a belső fogyasztás is bővült. Az ipari termelés az első hét hónapban közel 10 százalékkal emelkedett, ezen belül az export csaknem 20 százalékkal, de a belföldi értékesítés továbbra sem éri el az egy évvel korábbi szintet.

Az ipar júliusban átlaga alatt teljesített, az építőipar teljesítménye ismét gyorsult, főleg a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően. A mezőgazdaságnak idén kedvez az időjárás, így a kalászos gabonából a tavalyi kétszerese termett. Tíz éve nem volt hasonlóan jó termés. Az állattenyésztés teljesítménye viszont elmarad a tavalyitól.

Idén a létszám és a bruttó kereset is a versenyszférában nő gyorsabban. Az első hét hónapban a bruttó keresetek a verseny-szférában közel 10 százalékkal, a költségvetési területen 7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előbbi némi reálkereset-növekedést, az utóbbi –csökkenést jelent. A foglalkoztatás összességében csaknem 1 százalékkal bővült, mialatt a költségvetési szektorban ugyanekkora mértékben csökkent. A feldolgozóiparban mérséklődött a foglalkoztatottak száma, ami a termelékenység gyors növekedését jelzi.

Az export és az import egymáshoz hasonló, gyors ütemben bővül. A magas olajár miatt a cserearányok romlanak, a földgáz-ár késleltetett emelkedése miatt ez jövőre is folytatódni fog. A folyó fizetési mérleg hiánya idén kissé tovább nő, a GDP százalékában azonban csökken, s finanszírozásában erőteljesen megnő a tartós források aránya.

Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium bejelentése szerint a korábban megcélzott 4,6 százaléknál nagyobb lesz, s a GDP 5-5,3 százalék között alakul. A GKI Rt. megítélése szerint reális a jelenlegi prognózis alsó határának elérése.

Az infláció túljutott csúcspontján, de lassulása – részben a korábban vártnál magasabb olaj- és élelmiszerár miatt – visszafogottabb a korábban gondoltnál. Az év átlagában 6,9 százalékos, az év végén 6,5 százalék alatti áremelkedés várható.

A forint hónapok óta igen erős, a kamatok magasak. Az év végéig a jegybanki alapkamat további csökkentésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik