Belföld

A JP Morgan szerint veszélyben van a 2010-es euró

Legalább két évet késhet, s leghamarabb 2012-ben kerülhet bevezetésre Magyarországon az egységes európai fizetőeszköz – áll a JP Morgan elemzésében. A legnagyobb kockázatot a tervezettnél kisebb áfa-bevételek jelentik.

Az idén két évvel kitolt euróbevezetési céldátumhoz képest is legalább két év késéssel, vagyis legkorábban 2012-ben valószínűsíthető az euró magyarországi bevezetése a költségvetési konszolidáció várható üteme alapján – írja az MTI.

A JP Morgan a felülvizsgált magyar államháztartási célok múlt heti bejelentése után összeállított új jelentésében a cég saját számítása szerint az 5,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol 2004-re.

Az előrejelzés szerint még ehhez képest is vannak mutató kockázatok, vagyis nem zárható ki, hogy az idei tényleges hiány a JP Morgan által “alapesetként” várt 5,6 százaléknál is nagyobb lesz.

A cég londoni elemzői szerint az általuk biztosra vett idei túllépés megkérdőjelezi a 2005-re kijelölt, “ambiciózus”, 4,1 százalékos deficitcél tarthatóságát, sőt, az eurókonvergencia-menetrendben kijelölt középtávú deficitcsökkentési program egészét, amely 2007-2008-ra már 3 százalék alatti hiány irányoz elő.

Ahhoz ugyanis, hogy akár a jövő évi 4,1 százalékot tartani lehessen, a JP Morgan által valószínűsített idei éves hiányhoz képest a GDP-érték nem kevesebb mint 1,5 százalékának megfelelő lefaragást kellene végrehajtani 2005-ben. A választások előtti évben azonban nehéz lesz egyáltalán bármilyen mértékű költségvetési megszorítást alkalmazni – áll a JP Morgan felmérésében. A legnagyobb kockázatot továbbra is a tervezettnél kisebb áfa-bevételek jelentik.

Augusztusig ebből az adónemből az egész éves bevételi terv 56,1 százaléka folyt be, a tavalyi azonos időszak 67,8 százalékos időarányos teljesítése után. Így a vártnál erősebb gazdasági növekedés valószínűleg nem fogja pótolni ezt a kiesést, mert a növekedési többlet zöme a beruházások élénküléséből adódik, a háztartási fogyasztás pedig várhatóan lassul a második félévben. A társasági, és a vállalati szférából beszedett egyéb adók ennek alapján a hivatalosan vártnál még nagyobb mértékben is meghaladhatják az eredetileg tervezettet, de nem eléggé ahhoz, hogy pótolják a kieső fogyasztási adót.

Az előrejelzés szerint e folyamatok alapján még jövőre is a GDP 5,5 százaléka lesz az államháztartási hiány, és a 2010-es euró-bevezetés szempontjából kritikus 2008-ban eléri a 4,3 százalékot, az akkorra hivatalosan várt 2,7 százalék és a maastrichti szabálygyűjteményben megszabott 3,0 százalék helyett.

A JP Morgan modellje szerint a magyar államháztartás hiánya 2010 előtt nem süllyedne 3 százalék alá. Ez – feltételezve, hogy a maastrichti szabályokat akkor is szigorúan fogják alkalmazni – azt jelenti, hogy az euró magyarországi meghonosítása 2012 előtt nem várható – áll a befektetési ház elemzésében.

A minap egy másik nagy londoni ház, a Crédit Suisse First Boston is kétkedő, bár jóval derűlátóbb konvergencia-előrejelzést adott az új deficitcélok bejelentése után készített elemzésében. A CSFB múlt heti jelentése szerint jövőre 4,8 százalék lesz a deficit, és ha a kormány tartja magát a GDP fél százalékának megfelelő évenkénti lefaragási ütemhez, akkor 2008-ban még mindig 3,3 százalék lenne a hiány. A cég ennek alapján a 2010-es euróbevezetési céldátumot “derűlátónak” nevezte, de nem tartotta teljesen kizártnak, abban az esetben, ha a kormány 2008-ra egyszeri drasztikus intézkedéssel 3 százalék alá szorítja a deficitet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik