Belföld

Végre egy bevezetés – vegyünk Freesoftot?

Egy hét múlva indul a Freesoft-részvények tőzsdei kibocsátása. A magasabb kockázatú papír magasabb növekedési kilátásokkal is kecsegtet, ráadásul az ár is nyomottnak tűnik.

A Freesoft-részvények jegyzésére július 21-27 között kerül sor, és ez a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) igazi ünnepe lesz. A tőzsdéknek ugyanis nem csak az a szerepük, hogy kereskedni lehessen a különböző részvényekkel hanem, hogy rajtuk keresztül a vállalatok a fejlődésükhöz szükséges tőkéhez jussanak új részvények kibocsátásával.

Eme valós gazdasági szerepét 15 éves történelme során nem sokszor tölthette be a budapesti börze, legutóbb talán a Synergon részvénykibocsátásakor került sor a mostanihoz hasonló tőkebevonáshoz. (Ez azonban 1999-ben, immár öt évvel ezelőtt történt.) Abban az esetben, ha a Freesoft kibocsátása sikeres lesz, akkor az lökést adhat további cégeknek is, hogy a tőzsdén keresztül jussanak friss tőkéhez.

Ambícióban nincs hiány





 
Mit kell tudni a cégről?
A Freesoft egy elsősorban egyedi szoftvereket, valamint irodaautomatizálási, e-kormányzati, e-business és migrációs rendszereket fejlesztő társaság. A társaság 2003-as árbevétele meghaladta a 600 millió forintot, adózott nyeresége 20 millió forint felett volt. A társaság tehát nyereséges, sőt, ami nagy szó ebben az iparágban, hogy a 2001-es információtechnológiai válságot is úgy vészelte át, hogy ugyan csökkent árbevétele és eredménye, de nyereséges tudott maradni. A tőkeemelésre azért van szükség, mert a társaság szeretne gyorsabban fejlődni és az organikus fejlődés helyett az akvizíciókon keresztül való növekedéshez szüksége van pótlólagos forrásokra. Érdemes már ezen a ponton megállni egy kicsit. Abban az esetben, ha egy társaság akvizíciókhoz keres forrást, akkor a befektetés előtt érdemes végiggondolni, hogy ez mikor jó üzlet. Az akvizíció akkor teremt többletértéket a vásárló számára, hogyha azt vagy valós értéke alatt tudja megvásárolni, vagy ha úgy tudja integrálni a már meglévő működésébe, hogy azzal többletértéket, szinergiát teremt. A Freesoft esetében nyilván a második esetről van szó, hiszen senki nem építhet hosszú távon arra, hogy majd olcsón tud cégeket vásárolni.



Nézzük meg, hogy mi is a cég célja. Ezt a július 13-án megjelentetett kibocsátási tájékoztatóban a következőképpen fogalmazták meg: „a FreeSoft hároméves célja az informatikai szolgáltatás és alkalmazás-fejlesztés területén a nemzetközi piacon is erőteljesen jelenlévő, élvonalbeli technológiákat alkalmazó vezető informatikai céggé válás.”

A vállalat pénzügyi üzleti tervet is közzétett a kibocsátási tájékoztatóban. Az elmúlt két évben a 600 millió forint körül mozgó és csak mérsékelten növekvő árbevételt már az idei évben az akvizíciók és a belső növekedés segítségével 1 milliárd forintra kívánják növelni és az azt követő két évben is évi 400 millió forint körüli növekedést prognosztizálnak.

Talán kicsit meglepőbb a nyereségnövekedésre vonatkozó várakozás, amely a tavalyi 50 millió forintos EBITDA (amortizáció, kamatfizetés és adózás előtti nyereség) után az idei évre már 250 milliós EBITDA-t vár és innen a következő két évre 100-100 millió forint körüli növekedéssel számol.

A társaság tájékoztatása szerint egy tavalyi projektnek az árbevétele az idei évre húzódik át, miközben a költségek már 2003-ban felmerültek, tehát az idei évi „ugrás” ennek köszönhető. Nehéz lesz azonban erről a szintről a kitűzött növekedési célt elérni. Legyünk őszinték, a kibocsátási tájékoztatójában majdnem minden társaság egy kicsit optimistábban tekint a jövőre…





          Rizikófaktorok
Nézzük azonban a kockázatokat is, hiszen nem véletlenül sorolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a „szokásosotól eltérő” kockázati kategóriába a Freesoft részvényeket a kibocsátáasi tájékoztató megjelenése kapcsán kiadott figyelmeztetésében. Először is egy számítástechnikai cégnél a legnagyobb érték a programozó. Abban az esetben, ha az alkalmazottak elmennek, akkor akár jelentős értékvesztésről is beszélhetünk pénzügyi értelemben. Kockázati forrás az is, hogy a társaság árbevételének közel felét állami megrendelésekből kapja, márpedig az állami megrendelések igen hektikusan tudnak mozogni és sokszor nem csak szakmai érvek döntenek. Kockázati forrás továbbá az alacsony méret és a hozzá tartozó kis likviditás.

Érdemes jegyezni?

Amikor azon gondolkodunk, hogy érdemes-e majd Freesoft-részvényt jegyezni, akkor azt kell megfontolnunk, hogy milyen növekedési lehetőség előtt áll a cég, milyen kockázati tényezők vannak, és az ár mennyire tükrözi mindezeket. Az árat a Freesoft kibocsátásánál 1800 forintban szabták meg. A társaság nem határozta meg viszont, hogy mennyi részvényt kíván értékesíteni, csupán egy alsó korlát létezik, miszerint 50 ezer darab részvényre mindenképp érdeklődés kell, hogy mutatkozzon. Továbbá egy befektető nem vásárolhat több, mint 250 ezer darab részvényt.

A számítástechnikai vállalatoknál a vállalatok értékelése mindig különlegesen nehéz, hiszen a cég értékének túlnyomó többségét a növekedési lehetőségek adják és nem a jelenleg megtermelhető nyereség. Viszont éppen a növekedési lehetőséget a legnehezebb megbecsülni.

Értékelésünk szerint a csupán a minimális mennyiség lejegyzése mellett és az üzleti terv valósággá válása esetén a részvények alulértékeltnek tekinthetőek. A nagy „ha” azonban az üzleti terv távolsága a realitástól. Két dolog van még, ami a részvények mellett szólhat. Egyrészt általában a kibocsátásokat úgy szokták árazni, „hogy hagyjanak egy kis értéket az asztalon”, azaz, hogy az árfolyam a kibocsátás után emelkedhessen, boldoggá téve ezáltal a befektetőket. Másrészt a társaság egyes akvizícióknál saját részvényekkel szeretne majd fizetni, hogy a régi tulajdonos továbbra is érdekelt maradjon. A saját részvényeket a tőzsdén kívánja a társaság megvásárolni, tehát várható egy időszaki vételi nyomás a papíron. Továbbá a társaság vezetői vállalaták, hogy nem fognak részvényeket értékesíteni a tőzsdén 3000 forint alatt. 

Konklúzió

Mindent összevetve érdemesnek tartjuk, hogy a befektetők megfontolás tárgyává tegyék a Freesoft részvények jegyzését, amely nagy kockázatot hordoz magában, de kétségtelenül ott rejlik a potenciál is a vállalatban. A kibocsátás sikerének azonban mindenki szoríthat, ugyanis az egyúttal a magyar tőkepiac életképességét is bizonyíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik