Belföld

Eltérő londoni elemzések a magyar kamatcsökkentésről

Idő előttinek minősítette az előző nap végrehajtott magyarországi kamatcsökkentést kedden az egyik vezető londoni befektetési ház, egy másik szerint ugyanakkor a lépés a makrofolyamatok javulását kísérő befektetői bizalomnövekedés jele.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW)kedden kiadott napi feltörekvő piaci gyorsjelentése szerint az MNB elsietett döntést hozott a negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel. A cég elemzői szerint a fogyasztóiár-inflációs célt tavaly sem sikerült teljesíteni, és jó eséllyel az idén sem, és talán még 2005-ben sem fog sikerülni. Egy olyan jegybanknak, amely elkötelezte magát az inflációkövető politika mellett – és nem növekedési, vagy költségvetési célokat követ -, ez a környezet nem alkalmas a pénzügy-politikai enyhítésre.

Ebben a helyzetben a kamatcsökkentés mellett csak akkor szólhatnának érvek, ha a (forint) árfolyamerősödése folyamatosnak és tartósnak bizonyul, ezt azonban jelenleg még korántsem lehet biztosra venni – áll a Dresdner elemzésében.

A DrKW szerint emellett a költségvetési kilátások is még mindig igen komorak. Az idei költségvetésbe beállított hiány pénzforgalmi szemléletben alig tartalmaz kiigazítást, de még az előrejelzett deficitet is nehéz lesz tartani, a vártnál valószínűleg kisebb áfa-bevételek miatti bevételi oldali alulteljesítés, valamint a kamatköltségekből, a jelzálog-támogatásokból és egészségügyi kiadásokból eredő kiadási túllépés miatt – áll a Dresdner keddi londoni elemzésében.

A befektetési ház véleménye szerint a további költségvetési, inflációs, sőt esetenként folyómérleg-adatok is csalódást keltenek majd, ami – ahogy az korábban többször is megtörtént – ismét forinteladási hullámot okozhat, és az MNB a legrosszabb esetben akár a most csökkentett alapkamat visszaemelésére is rákényszerülhet.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni irodájának keddi feltörekvő piaci makroelemzése a magyar kamatcsökkentésről ugyanakkor azt írta, hogy az a külső egyensúlyi helyzet javulását kísérő befektetői hangulatjavulást tükrözi, és jelzi, hogy megkezdődött a monetáris enyhítési ciklus.

A cég elemzői szerint az egyensúlyi helyzet javulása a következő hónapokban folytatódni fog, és a második negyedévben összesen 1,25 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentés várható Magyarországon, vagyis június végére 11,00 százalék lesz a jegybanki alapkamat.

A JP Morgan előrejelzése szerint áprilisban negyed, májusban és júniusban egyaránt fél-fél százalékponttal csökkenhet az MNB alapkamata.

A ház szintén “erősen derűlátónak” nevezi a pénzügyminisztérium költségvetési előrejelzését, megjegyzi ugyanakkor, hogy a magánfogyasztás növekedésének lassulása a második félévben további összesen 1,25 százalékpontos – a harmadik negyedévben 1,00, a negyedik negyedévben negyed százalékpontos – kamatcsökkentésre ad majd lehetőséget, vagyis az év végére 9,75 százalékos jegybanki kamat várható a JP Morgan legújabb kalkulációja szerint.

A cég korábban még 10,50 százalékos év végi jegybanki kamattal számolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik