Belföld

Az MNB még kivár a kamatcsökkentéssel

A forint erősödhet a vártnál kedvezőbb, 163 millió euró hiányt mutató januári folyó fizetési mérleg hatására. A piaci kamatcsökkentési várakozások ellenére a jegybank valószínűleg kivár, az infláció második féléves csökkenésének ütemétől teszi függővé esetleges kamatmérséklését.

Varga Lóránt, az IEB elemzője szerint a külkereskedelmi termékforgalomról szóló, a napokban közzétett adatból már lehetett sejteni, hogy a fizetési mérleg januári hiánya kedvezőbb lesz a várakozásoknál. Az adat nyomán tovább erősödhet a forint, ezt elősegíti, hogy a csütörtökön közzétett, viszonylag magas infláció nem idézett elő korrekciót a forint erősödésében – mondta az elemző.

A kedvező fizetési mérleg a bank várakozásai szerint nem ösztökéli gyors kamatcsökkentésre a jegybankot annak ellenére sem, hogy a piac elkezdte ezt beárazni. A három hónapos diszkont kincstárjegyek csütörtöki aukcióján 12 százalékos hozam alakult ki, a jegybanki alapkamat jelenleg 12,5 százalék. Az IEB várakozásai szerint az infláció május-júniusban tetőzhet nyolc százalék feletti szinten, s az ezt követő lassulás mértéke befolyásolhatja a jegybankot egy esetleges kamatcsökkentés időzítésében.

Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg kedvező adatait követően 95 millió euróra mérsékelték a januári fizetési mérleg hiányára vonatkozó előrejelzésüket. A tényadat és az előrejelzés különbsége az idegenforgalom vártnál gyengébb teljesítményéből adódott.

A közgazdász szerint a fizetési mérlegben immár egyértelmű jelei vannak a kedvező folyamatoknak: a hiány trendje csökken, ahogy a feldolgozóipari export beindul, s az import is az exporttal mozog együtt, nem pedig a belföldi fogyasztás változásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik