Belföld

A BÉT-közgyűlés támogatta a tőzsdék integrációját

A Budapesti Értéktőzsde Rt. csütörtöki közgyűlése nagy többséggel támogatta az értéktőzsde és az árutőzsde integrációját, és felkérte az igazgatóságot az ezzel kapcsolatos szerződés előkészítésére és aláírására, továbbá a BÁT 25 százalékos Keler-részesedésének megvásárlására.

Az elfogadott határozatok szerint az integrációs szerződést 2004. június 30-ig kell aláírni, és az integrált tőzsde legkésőbb 2005. január 1-jén kezdi meg működését.

A BÁT Keler Rt.-ben meglévő 25 százaléknyi 1,125 milliárd forint névértékű részvénycsomagjának vételárát 2,887 milliárd forintban határozták meg. A vételár a Keler jelenlegi készpénzállományának az egynegyede. A Keler könyv szerinti saját tőkéje 12,4 milliárd forint.

A Keler-részesedés megvásárlásának határideje 2004. március 15. A vételárból 2 milliárd forintot a szerződés aláírását követő 10 napon belül, a fennmaradó részt május 31-ig kell megfizetnie a BÉT-nek.

Jaksity György, a BÉT Rt. elnöke a közgyűlésen elmondta: a BÉT a vételárat saját forrásból, valamint a Keler 2003. évi várható osztalékának az értéktőzsdét megillető részéből fedezi, hitelt nem kíván felvenni.

A BÉT átveszi az árutőzsde üzletágait és megteremti a lehetőségét annak, hogy a gabonapiac nyílt, kikiáltásos kereskedési rendszere fennmaradjon – ismertette az elképzeléseket Jaksity György.

Kifejtette, hogy a BÁT tevékenységét is magába foglaló BÉT a Keler 50 százalékos tulajdonrészével együtt már megközelíti a tőzsdeképes méretet. A BÉT részvényértékének további jelentős növekedéséhez a Keler konszolidációjára és az így létrejövő társaság tőzsdei bevezetésére van szükség.

A rendkívüli közgyűlés 83 igen szavazattal módosította a BÉT alapszabályát. A módosítással eltörölték az eddigi 10 százalékos tulajdonosi korlátot és elfogadták azt, hogy az értékpapírtörvénynek megfelelően a 33, 50, 60 és 75 százalékos tulajdoni arány eléréséhez nem csak a Gazdasági Versenyhivatal, hanem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélye is szükséges.

Az alapszabály szerint eddig csupán bejelentési kötelezettségük volt a tulajdonosoknak a PSZÁF-fal szemben.

A rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok 97,791 százaléka volt jelen.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik