Belföld

Kulcsár után megugrott a pénzmosási ügyletek száma

Ugrásszerűen megnőtt a pénzmosás-gyanús tranzakciókról szóló bejelentések száma - közölte a rendőrség.

“Vélhetően a K&H-ügy nyomozása miatt ugrásszerűen megnőtt az ilyen bejelentések száma a bejelentési kötelezettséggel bíró szervezetek részéről” – közölte a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) vizsgálati főosztályának vezetője a K&H-ügyről tartott sajtótájékoztatóján.

Gera Antal ezredes megjegyezte: a bejelentések között nagy számban vannak megalapozatlanok, mert a banki pénztárosok nem vállalják fel, hogy felelősséggel döntsenek a banki tranzakciók körülményeinek gyanússágáról. Ezért bírálat nélkül jelentik azokat a nyomozó hatóságnak.

A K&H-ügy kapcsán bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt összesen 18 banki alkalmazottat hallgattak ki gyanúsítottként, két esetben megszüntették az eljárást, a többiek ügyében – mivel szándékosságra vagy ellenszolgáltatás nyújtására utaló körülmény egyelőre nem merült fel – gondatlanságból elkövetett bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt fejezik be az eljárást hamarosan – közölte.

Papp Csaba, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának vezetője elmondta: a K&H Equities-ügyben eddig 21 feljelentés érkezett, jelenleg 12 személyt gyanúsítanak sikkasztással, pénzmosással illetve magánokirat-hamisítással.

Egy szír férfi ellen nemzetközi körözés van kiadva, Kulcsár Attila pedig kiadatási őrizetben van, négy személyt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Közülük hármat óvadék ellenében még decemberben szabadlábra helyeztek és jelenleg házi őrizetben vannak. A szír állampolgár előzetes letartóztatását a bíróság február 29-ig meghosszabbította.

Beszámolt róla: számos vagyoni jellegű kényszerintézkedést tettek, zár alá vételi határozatot hoztak, összesen közel 10 milliárd forintnyi összeget biztosítottak zár alá vétel formájában, a külföldön bejegyzett cégek kapcsán 12 országhoz fordultak jogsegély-kérelemmel. A bűncselekménnyel okozott kár számításaik szerint meghaladja a 10 milliárd forintot.

Mint mondta, 194 személyt hallgattak ki tanúként, közülük 120-an Kulcsár Attila ügyfelei voltak. Az adatok és iratok nagy részét begyűjtötték, a számszaki adatok összesen mintegy ötezer CD-lemezen férnének el az alezredes közlése szerint. Az ünnepek előtt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is átadta a K&H Banknál és annak brókercégénél, a K&H Equities-nél folytatott vizsgálatának jelentését – tette hozzá.

A nyomozás ezután egy újabb szakaszba lép, melynek feladata az eddig összegyűjtött adatok elemzése és rendszerezése – mondta az alezredes, aki hozzátette: ebben továbbra is írás-, számítástechnikai és tőkepiaci szakértők segítik a nyomozók munkáját.

Elmondta: az ügyben várhatóak még újabb gyanúsítotti kihallgatások is, de erről részleteket nem kívánt elárulni.

“Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az ügyészség azért rendelne el valaki ellen nyomozást, mert túl sokat tud” – jelentette ki Liszka Károly ezredes, a SZBEI helyettes vezetője arra az újságírói felvetésre, hogy Molnár Csabát a K&H-ügyben is nyomozó pénzmosás elleni osztály vezetőjét azért távolították el a nyomozásból és indult ellene vizsgálat, “mert túl sokat tudott”.

Elmondta azt is, amíg nincs büntetőjogi relevanciája, hogy az ügy fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila járt-e a balatonőszödi kormányüdülőben, addig ezt nem vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik