Belföld

Jelentősen túljegyezték az FHB-részvényeket

Az FHB (Földhitel- és Jelzálogbank Rt.) törzsrészvényeivel
előreláthatóan november 24-én kezdődik a kereskedés a BÉT-en, miután teljes sikerrel zárult pénteken az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. részvényeinek értékesítése, a nyilvános és a zártkörű értékesítés során egyaránt négyszeres túljegyzés volt - jelentették be az ÁPV Rt., az FHB és a Concorde Értékpapír Rt. vezetői hétfőn.

Az államnak 11,7 milliárd forintos bevétele származik a 6,6
milliárd forintos jegyzett tőkéjű hitelintézet 46,8 százalékos részvénycsomagjának értékesítéséből. Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese szerint a jegyzések visszaigazolták, hogy reálisan határozták meg az árszintet. Az ÁPV Rt. idei üzleti tervében kiemelt szerepet kaptak a bankprivatizációk – mondta a vezérigazgató-helyettes. A vagyonkezelő egy éven belül három bank privatizációját zárta le, s mindhárom hitelintézet részvényei várakozás feletti árfolyamon keltek el.


A FHB-ért a jegyzett tőkére vetítve mintegy 400, a Postabankért mintegy 500 százalékos árfolyamot fizettek a befektetők, s a Konzumbank esetében is értékarányos – saját tőke feletti – árbevétel született, bár esetében nem alakult ki verseny. Az ÁPV a Mol közelgő privatizációjától is hasonlóan nagy sikert vár. Az FHB értéke jelentősen nőtt az elmúlt évben: januárban még néhány milliárd forintra, a tranzakció kezdetén 10-12 milliárd forintra becsülték az elemzők, most pedig egy közel 30 milliárd forint értékű bank mutatkozik meg a tőzsdén – hangsúlyozta Jaksity György, a vezető forgalmazó Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója.


Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója elmondta: a szeptemberi és októberi eszköznövekedés minden rekordot megdöntött, a havi kihelyezés meghaladta a 20 milliárd forintot. A hitelintézet a júniusban módosított üzleti tervét is túlteljesíti, idei adózott
profitja az év közepén prognosztizált 2,1 milliárd forinttal szemben várhatóan meghaladja majd a 3,5 milliárd forintot, a mérlegfőösszeg pedig a 300 milliárd forintot. Az FHB részvényeket november 10-14-ig, párhuzamosan zajló nyilvános és zártkörű forgalomba hozatal során lehetett jegyezni. A nyilvános értékesítés során 350 ezer darab részvényt ajánlottak fel a magánszemélyeknek, illetve nem intézményi befektetőnek minősülő jogi személyeknek azzal, hogy túlkereslet esetén a nekik szánt pakett legfeljebb 900 ezer darabra növelhető. A nyilvános értékesítés során 3570 befektető 2677 darab árkedvezményes és 893 darab maximumáras érvényes részvényigénylést adott le, összesen 1319015 darab törzsrészvényre, több mint 6,3 milliárd forint értékben. Ezért az ÁPV Rt. 550 ezer darab részvényt csoportosított át az allokáció során a zártkörű értékesítés terhére. A magánszemélyek személyenként legfeljebb 300 darab részvényt részvényenként 300 forint árkedvezménnyel igényelhettek – az árkedvezményes részvények ára így 4000 forint lett -, ezeket a részvényeket azonban 2004. május 15-ig nem lehet értékesíteni, csak ha a befektető megfizeti az árkedvezményt és a forgalmazó zárolással kapcsolatos költségeit.


Érvényes jegyzés 504114 darab árkedvezményes részvényre
érkezett. A kártyaelosztásos allokáció eredményeképpen egy befektető legfeljebb 167 darab törzsrészvényt kaphat árkedvezménnyel. Teljes árú részvényjegyzéssel egy személy maximum 20 ezer darab részvényt igényelhetett, érvényes jegyzés 814901 darabra érkezett. Ezekből az 500 darab alatti jegyzések teljes mértékben teljesülnek, az 500 darab feletti jegyzések kielégítése 50 százalékos. Zártkörű értékesítésre az átcsoportosítás után 1324899 darab részvény maradt, igénylés összesen 5155453 darab részvényre érkezett, így 3830554 darabra vonatkozó igényt – a jegyzések közel háromnegyedét – nem tudtak kielégíteni. A zártkörű pakett 67 százalékát külföldi befektetők vásárolták meg, a legtöbbet (25 százalék) angolok, őket követik az osztrákok (18 százalék), a németek (12 százalék), az amerikaiak (10 százalék) és az egyéb európai befektetők (2 százalék). Az FHB 800 ezer darab “B” sorozatú szavazatelsőbbségi részvényét a bank stratégiailag kiemelkedő partnereinek ajánlották fel. A társaság négy partnere – az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt., az Allianz Hungária Biztosító Rt., a CIB Bank Rt. és az Inter-Európa Bank Rt. – összesen 588570 darab részvényt jegyzett le, a pakett 73,6 százalékát. Hogy nem a teljes csomagot, abban szerepet játszhatott, hogy az FHB partneri körének egy része a közelmúltbeli bankprivatizációkban vevőként vagy a tranzakció tárgyaként érintett volt (Erste-Postabank, MKB-Konzumbank) vagy más ügyek vonták el a figyelmét (K&H Bank). A törzsrészvényekből 275 ezer darabot az FHB munkavállalóinak ajánlottak fel, akik a pakettet másfélszeresen túljegyezték. A munkavállalók 50 százalékos árkedvezménnyel vásárolhatták meg a részvényeket, az adó megfizetése után azonban 28 százalékra olvad az előnyük, így a 4300 forintos árú részvény költsége számukra 3096 forint. Az egy darab nyilvánosan forgalomba hozott részvényt jegyzési elsőbbsége alapján a MEHIB Rt. kapta meg. Az összes értékesítést tekintve 29 százalékot külföldi intézményi befektetők, 29 százalékot lakossági befektetők, 19
százalékot az értékesítési partnerek, 14 százalékot hazai intézményi befektetők, 9 százalékot pedig a munkavállalók vásároltak meg.


Az FHB tulajdonosi struktúrája a privatizáció után: ÁPV Rt. 53,2 százalék (50 százalék + 1 szavazat “A” sorozat, 3,2 százalék “B” sorozat), intézményi befektetők 29 százalék (20,1 százalék “A”, 8,9 százalék “B”), magánbefektetők 13,6 százalék, munkavállalók 4,2 százalék, MEHIB 0 százalék (101 darab részvény). Az allokációt követően a túlkereslet, vagy a maximumár és a nyilvános értékesítési ár különbözete miatt visszajáró összegeket a befektetők ügyfélszámláján november 21-ig jóváírják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik