Belföld

Interveniál az MNB, mégsem várnak alapkamat-emelést

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyíltpiaci műveletekkel is támogatja a piaci likviditáshiány enyhülését és az állampapírpiac mielőbbi konszolidációját - áll a jegybank hétfői közleményében.

Emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt néhány napban az állampapírpiacon jelentős hozamemelkedés következett be. A jegybank információi szerint a hozamemelkedés hátterében az áll, hogy néhány piaci szereplőnek az orosz és a lengyel piaci események miatt át kellett rendeznie portfólióját.

Az állampapír-eladás az alacsony likviditású piacon jelentős hozamemelkedést eredményezett, ami más szereplőket is pozíciózárásra kényszerített. A hosszú hozamok elmúlt néhány napban bekövetkezett emelkedése fundamentálisan nem indokolható az MNB szerint.

A közlemény felhívja a figyelmet arra: a kormány és az MNB továbbra is elkötelezett az euró 2008-as bevezetése mellett. A jegybank vezetése bízik abban, hogy a kialakult piaci rendellenesség gyorsan korrigálódik.

Mi okozta a hozamemelkedést?

Missura Gábor jegybanki szóvivő a múlt hét péntekén kilátásba helyezte a tartósan gyenge árfolyam esetére a kamatemelést is. A megfigyelők szerint rosszul időzített és rosszul megfogalmazott MNB-kommentár lázba hozta a spekulánsokat, akik jelentős forinteladásokkal és további állampapír-likvidálással reagáltak a bejelentésre. Úgy tűnik, a nagyobb külföldi bankok arra játszanak, hogy az állampapír- és forinteladások révén – a forint gyengülésén keresztül – kamatemelést erőszakolnak ki, majd jobb árszinten vásárolnák vissza az állampapírokat.

A bankközi devizapiacon erős forgalom mellett 264 forint fölé szökött az euró jegyzése, az amerikai fizetőeszköz egységével pedig – a forintgyengülés, illetve a dollár euróhoz viszonyított erősödése nyomán – 228 körül folyt délelőtt a kereskedés, a hazai fizetőeszköz a sávközéptől számított 6,6 százalékon állt – tájékoztatott Buró Szilárd, a Hamilton Rt. munkatársa. A szakember úgy látja, hogy az euróárfolyam a nap folyamán nemigen haladja majd meg a 265-ös szintet. Buró korábban úgy nyilatkozott, hogy az MNB várhatóan nem emelne kamatszintet 265 forintos euróárfolyam alatt, amihez viszont szerinte egyelőre nincs elég lendület a piacon.

A Reuters felmérése szerint is egyöntetű az elemzők körében, hogy hétfőn nem várható kamatemelés a monetáris tanácstól. A megkérdezett 11 elemzőből 10 nem vár kamatemelést, míg egy elemző 50 százalékos valószínűséggel elképzelhetőnek tart egy 100 bázispontos szigorítást. A Raiffeisen Bank elemzői kommentárja ugyancsak a jelenleg 9,5 százalékos irányadó kamat változatlanságát várja.

Az MNB közleményének hatására 40 pontot erősödött a forint

A Magyar Nemzeti Bank fél tíz után kiadott közleményének hatására – mely szerint a jegybank nyíltpiaci műveletekkel siet a forint segítségére – megállt a forint gyengülése. A bejelentés előtt a forint 6,40 százalékon állt a sávban, a bejelentés után 6,82 százalékra javult a pozíciója. Az euróval 263,10 forinton kereskedtek a bejelentés után, csaknem egy forinttal gyengébben a bejelentés előtti 264,20/40 forintos árfolyammal.

A dollár a reggeli 228,25/55 forintos jegyzésről 227,30-ra gyengült. A pénzpiacon továbbra is 10,50 százalék fölött vannak a hosszú lejáratú kamatok, ami kereskedők szerint 100-200 bázispontos kamatemelés beárazását jelenti.

Az állampapírpiacon átlagosan 50 bázisponttal emelkedik a hozamszint a kamatemelési spekuláció hatására. A dealerek pánikhangulatról beszélnek, “mindenki elad” – mondják a piacon.

Az államkötvénypiacon “forró a hangulat” – az MNB vásárol

A kereskedők szerint a Magyar Nemzeti Bank körülbelül tíz óra óta folyamatosan vásárol államkötvényt a nyíltpiacon.

A hozamszint a reggeli mintegy 50 bázispontos hozamemelkedés után negyed 11 körül 20-30 bázisponttal visszaszorult, amit a piacon egyértelműen a jegybank vásárlásának tulajdonítanak.

Az egyéves lejáraton 10,0 százalék volt hozamszint negyed 11 körül szemben a pénteki 9,91 százalékos másodpiaci hozammal. A 3 éves hozamszint 9,50 százalék (9,58), a 10 éves 7,50 százalék (7,89) a 15 éves 7,30 százalék (7,76) volt.


László Csaba helyesli az MNB döntését


A pénzügyi kormányzat támogatja a Magyar Nemzeti Banknak azt a döntését, hogy nyíltpiaci műveletekkel segíti az állampapír-piacon kialakult egyensúlytalanság helyreállítását, állampapírt vásárol, és így teremt keresletet – mondta László Csaba pénzügyminiszter hétfőn.


László Csaba szerint az állampapír-piaci hozamok gyors emelkedésének, a forint hétfő reggeli számottevő gyengülésének fundamentális okai nincsenek. A kormány elkötelezett az euró 2008-as bevezetése mellett, és ennek érdekében jelölte ki a több éves gazdaságpolitikai pályát.


E gazdaságpolitikai célok megvalósítása tekintetében igen kedvező a közelmúltban létrejött bérmegállapodás az Érdekegyeztető Tanács keretében.

A londoni City nem vár kamatemelést az MNB-től

Londoni feltörekvő piaci elemzők a forint folytatódó gyengülése ellenére sem vártak még hétfőre jegybanki kamatemelést; a magyarországi piaci folyamatot szerintük külső okok magyarázzák, belső alapfolyamatok nem.

Reinhard Cluse, a UBS pénzügyi csoport londoni befektetési irodájának térségi stratégája azt mondta: a monetáris tanács aznapi ülésétől a kamatok szinten tartását várja, de azt is, hogy a testület “rendkívül erőteljes nyilatkozatban” szögezi le, hogy a forintot 250/euróhoz közelebb szeretné látni a 250-260-as sávon belül.

Cluse szerint a jegybank egy-két hetet tud várni a forintpiac megnyugvására. Ha azonban elszánja magát a kamatemelésre, annak mértéke legalább 1,00 százalékpont lesz; fél százalékpont “most nem lenne elegendő” – tette hozzá.

Az elemző szerint a magyarországi kilengéseket külső okok magyarázzák, köztük a lengyelországi megingás, de még a vártnál sokkal erősebb, múlt héten közölt amerikai növekedési adat is, amely “megbonyolította a helyzetet a nemzetközi adósságpiacon”.

Túlzottnak tartotta az azonnali kamatemelési várakozásokat hétfőn kiadott gyorselemzésében a Dresdner Bank londoni befektetési irodája is. A Dresdner Kleinwort Wasserstein feltörekvő piaci elemzői szerint a forintnak 265-270/euró fölé kell gyengülnie ahhoz, hogy a jegybank kamatot emeljen. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az MNB a múltban már tett erőteljes megelőző jellegű lépéseket, ezzel együtt is azonban kevés esélyét látták az azonnali kamatemelésnek.

A DrKW szerint a pánikszerű kötvénypiaci eladási hullám okozta ármozgásokhoz képest a forint gyengülése még viszonylag csekélynek is mondható. A Dresdner londoni irodája szerint a kötvénypiaci fejleményeket hazai gazdasági alapfolyamatok nem indokolják; a hatásokat a piaci helyezkedés erősíti fel jelentősen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik