Belföld

A rendőrség miatt nem volt több áldozat

A rendőrség készített biztosítási tervet az augusztus 20-ai tűzijátékra, és a vihar kitörésekor ezt alkalmazták is; ennek köszönhető, hogy nem taposták agyon egymást az emberek - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Garamvölgyi László közölte, hogy nem a rendőrség, hanem a felelős pirotechnikus állíthatta volna le a tűzijátékot.

Garamvölgyi László ezredes elmondta: a biztosítási tervben meg kellett határozni a fő távozási, menekülési útvonalakat. A vihar kitörése után a rendőrség ezeket biztosította, például úgy, hogy lefogta a forgalmat, hogy a tömeg eljuthasson a mellékutcákba. Mint mondta, a biztosítási terv alapján ürítették ki a területeket, és ennek köszönhető, hogy nem taposták egymást agyon az emberek.

Garamvölgyi László ezredes elmondta: a jogszabály szerint a rendőrség a tűzijátékot engedélyezi, vagyis azt vizsgálja, hogy megfelelőek-e a felhasznált eszközök és a használat körülményei. A pirotechnikai eszközök működtetése közben a Pirotechnikai Biztonsági Szabályzat a felelős pirotechnikusra bízza, hogy leállítja-e a tűzijátékot vagy sem – közölte a szóvivő.

A kormányrendelet egyértelmű

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. számú kormányrendelet melléklete, a Pirotechnikai Biztonsági Szabályzat úgy fogalmaz: “Erős szélben (függetlenül, hogy milyen a szélirány) a pirotechnikai termékek felhasználásának lebonyolítását el kell halasztani, valamint amennyiben elkezdték, úgy a felelős pirotechnikus állítsa le a működtetést, ha ez lehetséges. Ha a felelős pirotechnikus a működtetés során a közbiztonságra veszélyt (lásd tűz, rendzavarás) észlel, állítsa le a további felhasználást, ha ez lehetséges”.

Pataki István, a tűzijáték egyik pirotechnikai felelőse úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkeztek hivatalos meteorológiai előrejelzéssel a tűzijáték idejére, mivel azt “nem is kötelező beszerezniük”. Hozzátette: a szervezőknek csakúgy, mint a katasztrófavédelemnek vagy a tűzijátékot engedélyező tűzoltóságnak és rendőrségnek is joga lett volna a rendezvény előtt lefújni a programot.

Egyébként is veszélyes volt

Katasztrófavédelmi szakemberek arra hívták fel az MTI figyelmét, hogy “emberek életével játszanak” a légi parádé szervezői, amikor a repülőgépek úgy repülnek át a Lánchíd alatt, hogy arra már kihelyezték a tűzijátékhoz használandó több száz kilogrammnyi pirotechnikai eszközt. Szerintük beláthatatlan következményekkel járhat, ha a repülőgép a robbanóanyaggal megrakott hídba ütközik, miközben a két parton több tízezer néző zsúfolódik össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik