Szórakozás

Nedves nózik, krákogó torkok

A mostani ködös, párás, nyirkos, esős idővel megjöttek a megfázásos, náthás, köhögős tünetek is. Néhány tipp ellenük.

A nátha, megfázás, felső légúti gondokhoz ugyan bacik is kellenek, ám az időjárásnak nem megfelő öltözködés és viselkedés legyengítheti a szervezetünket és“aládolgozhat” az amúgy is kellemetlen tüneteknek. Ezért szolgálunk néhány orvosi és házi praktikával arról, hogyan enyhíthetjük bajainkat, ha minél előbb meg akarunk szabadulni az egyébként egy idő után maguktól is elmúló kellemetlen tünetektől.

Torokfájásra, fejfájásra, orrdugulásra, lázra a patikálban vény nélkül is kapható gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító gyógyszereket, orcseppeket, szopogatós tablettákat, vagy a természetgyógyászati boldokban kapható inhaláló késszítményeket, kenőcsöket, gyógyteákat használhatjuk pár napon át rendszeresen a javasolt mennyiségben. Az adagolás betartására gondosan ügyeljünk, ne lépjük át azokat, “átesve a ló túloldalára,” mert az akár káros is lehet.

Már a nagyanyáink, dédanyáink által is használt, megelőző, immunerősítő házipraktikák közül a legismertebb a méz, a fokhagyma és a homoktövis fogyasztása. Utóbbi kettőért ma már nem kell messzire menni, mindegyik változatos, modern – akár kombinált – formában is kapható a kellemetlen lehelet és íz nélkül bármelyik bio- vagy nagyobb illatszer boltban.

A náthás tünetek megelőzésben szintén nagyon fontos, a gyakori kézmosás, a szeszélyes téliesbe forduló időjárásban a réteges öltözködés, a rendszeres testmozgás és az egészséges, vitaminokban gazdag étkezés. Utóbbiban nem kell feltétlen azonnal az ilyenkor “aranyáron” kapható, nem szezonális gyümölcsökre, zöldségekre gondolni. Megteszi például az olcsón kapható cékla, savanyú káposzta vagy fekete retek is, amelyek tele vannak vitaminokkal.

Mindezek magukban is fogyaszthatók, de salátának vagy köretnek is sokféle formában, nagyon ízletesen elkészíthetők, ha valaki veszi a fáradságot és utánanéz a szakácskönyvekben vagy az internetes szakoldalakon.

Ugyancsak bátran megfogadhatók a régi kalendáriumokban is javasolt tanácsok ezekre a hónapkra, amelyek szerint ne üljünk valami melegebb alátét nélkül se hideg padokra, se kövekre pihenni, hogy elkerüljük a felfázást, és ne feledkezzünk meg a zimankóra, szélre szintén érzékenyebb fejünkről, nyakunkról, lábunkról sem: viseljünk sapkát vagy kendőt, sálat és hordjunk melegebb cipőt, zoknit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik