Gazdaság

Éjfél a jó és a rossz kertjében

Kétségtelen, hogy nem minősíthető píáros túlkapásnak az eddig 40 milliós eladást produkáló Linkin Park Minutes to Midnight című vállalkozását az év legjobban várt albumának nevezni. Ami viszont már egészen biztosan nem píár-duma: a végeredmény óriási csalódás.

A Linkin Park-rajongót olyan idilli kertvárosba kell elképzelnünk, ahol életre kelt a Yellow Pages, és apu csak azért nem vesz harmadik autót, mert a gyerek régi játékkonzoljait nem akarja kidobni a garázsból.

A kertvárosi középosztály első számú popmetál csapatától nem azt vártuk tehát, hogy „belezős ördögrockkal” álljon elő, bőven elég lett volna, ha megmutatják, milyen a nu-metálon túli soft-rock. Ha a végeredmény olyan, mint a Minutes to Midnight, akkor nem csoda, ha a kertvárosi srácok már attól kiborulnak, ha a hűtőből kifogy a Kinder Pinguí. A Linkin Park azonban olyan albumot készített, amelynek 12 számából mindössze 4-re lehet ráfogni, hogy metál szám. A többit Britney Spears is énekelhetné. Ha az a kiút a nu-metálból, hogy semleges kémhatású, lassú dalokkal állunk elő, akkor vigye el az egészet a cica, vagy inkább egy divatos kertvárosi golden retriever.


Éjfél a jó és a rossz kertjében 1

A borítóval kezdődnek a problémák. A fiúk az „érett album” ígéretét akarták nyújtani, ezért egy az egyben levették a U2 All that You can’t Leave Behind coverjének hangulatát. De az igazi gondok ott vannak, hogy minden második dal lassú, és a keménykedő számok jó része is inkább középtempós, erőtlen.

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a rap-metál elemek háttérbe szorultak, az is remek ötlet volt, hogy Rick Rubin producer kívánságára elővették a nyolcvanas években használt dobgépeket, régi erősítőket, ócska gitárokat, de a sound mégsem lett különleges. Nyilvánvalóan túlkozmetikázták a hangzást, és a dalok elvesztették az erejüket. A Given Up, és a No More Sorrow című számokon kívül nincs igazán jól sikerült felvétel a lemezen.

Persze, mindenki azt kapja, amit megérdemel: középosztálybeli srácok közepesen keménykedő metált, nehogy a megvadult kölykök véletlenül a gördeszkával összetörjék a házuk mediterrán teraszlapját.

Linkin Park: Minutes To Midnight › Warner › 43 perc, 12 szám › Poptőzsdei árfolyam: **

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik