Kultúra hátsó ablak

“Ha tíz év múlva még itt leszek, szerencsés leszek” – nyilatkozta tíz éve, most pedig meghalt Martin Phillipps, a Chills együttes vezetője

Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bár Magyarországról Új-Zéland nagyon messzinek tűnik, Martin Phillipps halálhíréről nem csak a távoli szigetországon, hanem világszerte megemlékeztek, így talán a magyar sajtóba is befér egy nyúlfarknyi megemlékezés. Annál is inkább, mert a 61 éves korában elhunyt Phillipps – a hírt vasárnap, július 28-án hozták nyilvánosságra – és The Chills nevű zenekara a nyolcvanas-kilencvenes években a nemzetközi indie gitárszíntéren is komoly hullámokat vert. A Dunedin nevű városból induló gitárszíntér abban az időben az amerikai college rock zenekarokra is hatással volt, és olyan zenekarok is bevallottan merítettek onnét, mint az R.E.M. vagy a Yo La Tengo, a színtér egyik legsikeresebb képviselője pedig a Chills volt.

Az együttes többször turnézott Európában és Amerikában is, utóbbi országban még listára is került a Heavenly Pop Hit című daluk, ám a Chillst a kilencvenes évek közepén dobta a kiadója, az együttes feloszlott, Phillipps pedig depresszióba esett, majd a kábítószerekben keresett vigaszt. Ennek következménye egy hepatitisz-C fertőzés lett, ennek következtében májzsugora lett (nem segített a gyakori alkoholfogyasztás sem), és rendszeres gyógyszeres kezelésre szorult. Mégis sikerült újjáalakítania a zenekart, amely három albumot is megjelentetett, a Chillsről pedig néhány éve dokumentumfilm is készült.

Phillipps éppen tíz éve nyilatkozta a Guardiannek:

Az alkohol állandó jelenléte az életemben elég sok kárt okozott. Ha tíz év múlva még itt leszek, azt hiszem, nagyon szerencsés leszek.

És ha azt nézzük, milyen eseménydús volt a zenekar utolsó évtizede, tényleg szerencsés volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik