Tudomány

Ráomlott a talaj a dinoszauruszokra, kivételes módon konzerválódtak csontjaik

Lindsay Zanno / CC BY-NC-ND
Lindsay Zanno / CC BY-NC-ND

Egy friss tanulmányban egy új dinoszauruszfajt mutatnak be – írja a Live Science. Az állat, amelynek több kövületét is megtalálták, föld alatti üregekben élhetett. A kutatók szerint a leletek azt bizonyítják, hogy a dinoszauruszok milyen sokoldalúan tudták kihasználni az ökológiai niche-eket és alkalmazkodni a környezetükhöz.

A szakértők olyan fosszíliákat vizsgáltak, amelyeket az Utah államban fekvő Cedar Mountain-formációnál tártak fel 2013 óta. A példányok közül kettőt együtt fedeztek fel.

Az állat a Fona herzogae nevet kapta, ami a Mariana-szigeteken élő chamorro nép teremtésmítoszára utal. Ebben Fo’na istennő testvére halálát gyászolva teremti meg az emberiséget, a felfedezők egyike ebből a térségből származik.

Több egyed rendkívül jó állapotban konzerválódott, ami alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a földben pusztulhattak el. A dögevőknek és az elemeknek való kitettség miatt a felszínen lévő tetemek jellemzően szétdarabolódnak, ezek a dinoszauruszok viszont igen épek.

A csapat azt gyanítja, hogy egyes példányokra ráomolhatott az üreg, amelyben éppen voltak.

Bizonyos csontjaik is arra utalnak, hogy ásó életmódot folytattak, medencecsontjaik például összeolvadtak, ami komoly stabilitást biztosíthatott, miközben az iszapos árterekben ástak mintegy 99 millió éve, a kréta korban.

A faj nagyjából kutyaméretűre nőtt meg, a kutatók a dinoszauruszt olyan mai emlősökhöz hasonlították, mint az ugrónyúl, amelynek erős hátsó lábai, illetve rövid mellső végtagjai vannak. A Fona herzogae valószínűleg szintén a hátsó lábain járt, növényeket evett, és a ragadozók elől odúiban bújt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik