Belföld europoli

Túlzottdeficit-eljárást javasol Magyarországgal szemben az Európai Bizottság

Melissa Rosca / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Melissa Rosca / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság szerint indokolt túlzottdeficit-eljárást indítani Magyarország és hat másik tagállam ellen. Az erről szóló hivatalos javaslatot a Bizottság közleménye szerint már be is nyújtották a Európai Tanácsnak.

Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében tartja indokoltnak a Bizottság az eljárás megindítását a költségvetési helyzetük és a kilátásaik alapján. Az Európai Bizottság júniusi állásfoglalásában már jelezte, hogy szükségesnek tartja az eljárás megindítását, melynek fő kritériumai, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb a GDP 3 százalékánál, és a GDP-arányos államadósság ne haladja meg a 60 százalékot. A magyar adatok jóval felette vannak a referenciaértékeknek: tavaly 6,7 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, valamint 73,5 százalékos az adósságráta.

A tanácsi határozati javaslat rögzíti, hogy

Magyarországon nem egyszeri kiugró deficitről van szó, hiszen a 2024-re és 2025-re szóló bizottsági előrejelzés is jóval 3 százalék feletti számokat tartalmaz.

Megjegyzi azt is, hogy a magyar kormány 4,5 százalékos hiánycélt fogalmazott meg idénre, a Bizottság viszont 5,4 százalékos deficitet jósolt a tavaszi előrejelzések között.

Az eljárás elindításáról várhatóan július közepén dönt majd az Európai Tanács.

Legutóbb 2004 és 2013 között zajlott túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen.

(portfolio.hu)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik