Nagyvilág

Virágoznak a nők megerőszakolását segítő oldalak Kínában

drog(210x140)(1).jpg (kábítószer, )
drog(210x140)(1).jpg (kábítószer, )

A szigorúan ellenőrzött kínai interneten a kormány blokkolja a Facebookot és a YouTube-ot, miközben a nyíltan kokaint áruló oldalak köszönik, jól vannak. Csakúgy, mint az illegális fegyverkereskedők és a nők megerőszakolásához GHB-t áruló oldalak.

Akik Kínában kokaint, metamfetamint vagy ecstasyt akarnak vásárolni, nem kell messzire menniük. Elég, ha felmennek a több tízezer cenzor által felügyelt kínai internetre, ahol több olyan oldal szolgáltatása közül választhatnak, amelyek házhoz szállítják a kívánt drogot – írta a New York Timesban Nicholas Kristof. A weboldalak napi 24 órás kiszállítást vállalnak, akár öt órán belül is, és büszkén hirdetik, hogy Kína minden részébe tudnak szállítani, akár kilós mennyiségben is. Mindezt úgy, hogy a drogkereskedelem miatt rendszeresen végeznek ki embereket a kínai hatóságok.

De ez még nem minden – írja a kétszeres Pulitzer-díjas Kristof. Vannak oldalak, ahol a Magyarországon Gina néven elhíresült drogot árulják, nők megerőszakolásához. Az “erőszakdrognak” (date rape drug) is nevezett GHB-t „engedelmességi folyadékként” árulják, és a reklámszöveg szerint „csak két pirula kell, hogy a nő mély álomba merüljön, és bárhova is viszi, nem fog felébredni és emlékei sem lesznek”.

A drogok mellett illegális fegyverekhez is könnyen hozzá lehet férni a kínai nyelvű oldalakon, sőt még hangtompítókat is lehet azokhoz vásárolni.

Mindezek az oldalak azon a kínai interneten léteznek, amit több tízezer cenzor pásztáz folyamatosan, hogy kiszűrje a társadalmi rendre veszélyes tartalmakat, amelyekbe ezek szerint nem tartoznak bele a drogokat és fegyvereket áruló oldalak. Bezzeg, amikor valaki mondjuk az emberi jogokkal kapcsolatban ír ki valamit a kínai közösségi oldalakra, azt azonnal eltávolítja a cenzori gépezet, amely “veszélyessége” miatt tiltja a Facebookot, a YouTube-ot vagy például a New York Times oldalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik