Mitől bio egy bor?
A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is egységes előírások szabályozzák, de a képet árnyalhatják ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb, privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.
Európában ezzel a védjeggyel jelöljük az ellenőrzött bioélelmiszereket:
A biobor készítésének előírásai:
- Szintetikus kemikáliák (műtrágyák, növényvédő-szerek, rovarirtók) nélküli termelés
- GMO-mentes termelés
- Mind a szőlőtermesztésben, mind a bortermelésben alkalmazandó követelményrendszer használata (2012 augusztusa óta)
- Elismert szervezet által kiadott tanúsítvány (BioKontroll Hungária, Hungária Öko garancia)
- Évente legalább egy ellenőrzés
- Átállási időszak 3 év
Tiltott borászati eljárások
A fenti kritériumrendszeren túl a borásznak tilos például a hűtéssel történő részleges mustsűrítés, a kénhidrogén kivonása fizikai módszerekkel, elektrodialízis vagy ioncserélő használata a borok borkő- stabilizálása érdekében, a bor alkoholtartalmának részleges csökkentése.
Tilos a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, valamint tilos a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).
Mi a különbség a bio, a biodinamikus és a természetes borok között?
Jelenleg mintegy 50 országban folyik bio-szőlőtermesztés. Európa élen jár, a világ bio-szőlőterületeinek 79%-a ugyanis az EU területén található.
A világ szőlőterületeinek közel 5%-án folyik ma biotermesztés.
Miért jó ez egyáltalán?
A biobor termelésének két haszna van a nem bio-hoz képest.
- Egészségesebb élelmiszer kerül az asztalodra. Nincsenek adalékanyagok, vegyszermaradványok, és a kéntartalma is sokkal alacsonyabb a megszokottnál. A szermaradványok vélt vagy valós egészségügyi hatásától eltekintve van a biobor fogyasztásának egy egyértelműen érzékelhető előnye. Nem leszel másnapos. Alapból is jobban esik, de ha még többet is iszol meg belőle a kelleténél, akkor sem fájdul meg semmid. Sem aznap, sem másnap. Azért természetesen felelősséggel fogyaszd: bio vagy sem, az alkohol az alkohol marad.
- Hozzájárul a természet egyensúlyának, a fajok élőhelyének megőrzéséhez. Egy vegyszerezett szőlőültetvényben csak a szőlő él, meg ami véletlenül betéved. A bioszőlőben, mivel nem irtanak ki semmit, idővel ugyanúgy beáll a fajok természetes egyensúlya, mint az erdőben. Semmi sem szaporodhat el túlzott mértékben. A szőlőkártevők sem. Alapvetően ez védi meg a termést, nem pedig az, hogy a szintetikus növényvédő szereket kiváltják valami természetessel.
Milyen ízű a biobor?
Az hogy bio, nem változtat egy bor ízén. Sem a minőségén. Nem lesz tőle jobb vagy rosszabb ízű, és ez a kérdés nem is erről, hanem a termék tisztaságáról szól. Attól, hogy bio, még lehet elrontott, rossz a bor, mint ahogy egy nem bio is lehet nagyon finom.
Azért néhány, a biobor termelésében jellemző mozzanat jó eséllyel nyomot hagy a bor ízén és minőségén:
- A bioművelésű szőlőtőkéken nem terem annyi, mint a vegyszeresen művelteken. Ez is része a természeti egyensúlynak. A korlátozott termésmennyiség jobb minőségű szőlőtermést eredményez.
- Ha a növény nem kap műtrágyát (márpedig itt nem kap), mély gyökérzetre van szüksége ahhoz, hogy beszerezze magának a tápanyagokat. A mély rétegekből több ásványi anyaghoz jut, ami a bor ízét gazdagítja.
- A szintetikus gombaölő szerek mellőzésének köszönhetően a szőlőbogyók héján életben marad az őshonos erjesztőflóra. A legtöbb bioborász ezért nem is használ fajélesztőt, hanem hagyja dolgozni a természetes élesztőket. A spontán erjesztés bár kevésbé divatos, de mindenképp változatosabb ízvilágot eredményez.
- Bioborok esetében alacsonyabb az engedélyezett maximum kéntartalom. A kevesebb kén következtében a bor színe sötétebb, illata visszafogottabb lehet. A különbség nem drasztikus, csak ne várj egy biobortól olyan vibráló színt és túláradó illatokat, mint a trendi, modern boroktól.
A biogazdálkodásról és a biobor termelésről sok érdekességet találsz a legnagyobb ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária weboldalán.