Tech

Így csökkentsd a mobilodból származó sugárzást

Agydaganat-mobilozastol(1024x768).png (agydaganat, rák, sugárzás, mobil, telefon, )
Agydaganat-mobilozastol(1024x768).png (agydaganat, rák, sugárzás, mobil, telefon, )

Hogy tényleg okoznak-e rákot, nem tudjuk. Annyi biztos, hogy sugároznak és néhány egyszerű módszerrel a testet érő sugárzás mértéke csökkenthető.

Amennyiben az utóbbi 20-25 évben most először hallasz arról, hogy a mobiltelefonok lehet, hogy felelősek egyes daganatokért, vagy ha a WHO legutóbbi jelentése miatt úgy döntöttél, hogy mostantól komolyan is veszed ezt az eshetőséget, itt van néhány túlélési módszer:

Az első és legfontosabb, hogy a telefont tartsuk távol a testünktől. Bármily fájdalmas is beismerni, ez a minket a világgal összekötő technológiai köldökzsinór épp akkor adja le a legnagyobb mértékű sugárzást, mikor összeköt minket a világgal. A legegyszerűbb kihangosítva vagy fejhallgatón keresztül használni, de ez utóbbi esetben sem a bluetoothos, hanem a zsinóros verzió a kívánatosabb.

Bár amúgy sem szabad vezetés közben headset nélkül telefonálni, ennek immáron egészségügyi oka van: ugyanis (ahogy azt már az előbb jeleztük) a távközlési tornyokkal történő kommunikációban rejlik a legnagyobb kockázat. Na most, ha nemcsak beszélgetünk, de közben gyorsan haladunk, az arra készteti a készüléket, hogy mindig a legközelebbi toronyra csatlakozzon rá, ami bizony nemcsak az eszközt, de az agyunkat is megterhelheti.

Érdemes egyébként a telefonokhoz járó biztonsági utasításokat is végiglapozni – nem, mi sem láttunk még olyat közelről -, mivel azokban le van írva a gyártó által ajánlott telefon–test távolság. Például egy iPhone 4 esetében legalább 1,5 centi javallott.

De különben is, a verbális kommunikáció annyira huszadik századi – írjunk SMS-t vagy e-mailt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik