Nagyvilág

Úgy néz ki, egyelőre nem tört ki az iraki-kurd háború

Cáfolta az iraki hadsereg pénteken azokat a sajtóértesüléseket, hogy hadműveletet indított kurd erők ellen Kirkuk tartományban. A hadsereg közös hadműveleti parancsnoksága arról tájékoztatott szűkszavú közleményében, hogy az iraki erők csupán „kereső és tisztogató” műveleteket hajtanak végre az Iszlám Állam dzsihadistáitól visszafoglalt területeken.Néhány órával korábban az AFP közölte a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tábornokára hivatkozva, hogy az iraki kormányerők pénteken megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban. Más hírforrások ezt nem erősítették meg, az AP és a dpa hírügynökség katonai forrásokra hivatkozó jelentéseiből pedig kiderül, csupán az történt, hogy a hadsereg katonái olyan állásokat foglaltak el Kirkuk várósától délkeletre, ahonnan előző éjszaka kivonultak az iraki kurd fegyveresek, a pesmergák.

Ma korábban az olajban gazdag régióban több ezer kurd fegyverest mozgósítottak, ezt még a támadás előtt mondta a kurd elnök egyik tanácsadója. Hemin Havrami a Twitteren azt írta, a kurd fegyveres erők teljesen készen állnak arra, hogy választ adjanak a többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) támadására. Havrami hozzátette, a konfliktust nem a kurdok élezik ki, ők csupán védekeznek, visszaszorítják a kormányerőket, ha támadnak.

A konfliktus azért éleződött ki, mert szeptember 25-én kurd függetlenségi népszavazást tartottak. Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották a népszavazást.

Irak igyekezett megakadályozni a népszavazást, az iraki parlament felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást.

Irak mellett Törökország és Irán, de Szíria is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását. Ismételten hangoztatták, nem fogják engedni, hogy a kurdisztáni regionális kormány kikiáltsa a függetlenséget a belátható jövőben.

A népszavazás előtti napon az IRNA iráni hírügynökség szerint Teherán a nap folyamán Bagdad kérésére felfüggesztette a Kurdisztánba induló, vagy onnan érkező légiforgalmat. Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője az intézkedést azzal indokolta, hogy az iraki kurdok vezetői ragaszkodnak a referendum megtartásához. Az iráni forradalmi gárda pedig nagyszabású hadgyakorlatot indított ejtőernyős és rakétatüzérségi erők résztvételével Irán északnyugati, kurdok által lakott területein. A szavazás napján pedig Irán lezárta határait Kurdisztánnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik