Nagyvilág

Kitűzték a kurd függetlenségi népszavazás napját

Az egyelőre nem világos, hogyan valósulna meg az iraki kurdok leválása.

Szeptember 25-én tartanak függetlenségi népszavazást az iraki kurd autonóm régióban – jelentette be Maszúd Barzáni, a tartomány elnöke. Beszámolójában az al-Dzsazíra megjegyzi: ha győznek is az igenek, akkor sem világos még, milyen út vezet az iraki kurdok függetlenségéhez.

Az arab hírügynökség kitér arra, hogy a függetlenség széles körű támogatottságot élvez az iraki kurdok körében, ők maguk viszont politikailag mélyen megosztottak, ami megbéníthatja az esetlegesen létrejövő új államot.

Az iraki kormány még nem reagált a bejelentésre, bár Haider al-Abádi miniszterelnök áprilisban azt mondta: tiszteletben tartja a kurdok jogát a népszavazáshoz, de nem gondolja, hogy jó az időzítés.

Az ötmilliós iraki kurd régió jelenleg is széles körű autonómiát élvez, saját parlamenttel és haderővel bír. Az iraki központi kormánnyal való együttműködésük viszont megfeneklett, olyan kérdésekben nem tudnak megegyezni, mint az olajár-bevételek megosztása, illetve azon területek kérdése, amelyek hivatalosan Irakhoz tartoznak, de az Iszlám Állam elleni harcok során kurd ellenőrzés alá kerültek.

A függetlenedés során problémát jelenthet, hogy a kurdisztáni olajexport legnagyobb részét Törökországon keresztül bonyolítják, ám török részről komoly ellenállásba ütközhet a kurd államiság terve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik