Tudomány

Párzó hímoroszlánokat örökítettek meg egy vadasparkban

Egy látogatónak sikerült megörökítenie, amint két hímoroszlán megpróbál párosodni az észak-angliai Yorkshire Vadasparkban. A védelmi területen összesen 13 oroszlán él.

Russ Bridges, amatőr természetfotós augusztus 19-én örökítette meg a jelenetet. A férfi arra lett figyelmes, hogy az egyik hím megközelíti a másikat, rámászik, majd lenyomja a földre. Úgy tűnt, hogy az állatok ezután párzásba kezdenek.

Bridges szerint a ragadozók napközben általában csak fekszenek, ez alkalommal azonban más volt a helyzet. A férfi hozzátette, korábban nem látott még hasonló esetet.

A kedvenc képem az, amelyiken úgy tűnik, hogy az egyik kiölti a nyelvét

– mondta a fotós.

Az oroszlánok, és különösen a hím példányok közt viszonylag gyakori a homoszexuális viselkedés. Az egyedek nem csupán párzanak, hanem egymást szaglásszák, simogatják, dörzsölik a másik fejét, illetve játszanak. A hímek gyakran több napot is eltöltenek együtt, mielőtt szexuális érintkezésbe lépnének egymással.

A szakértők szerint a hímek az esetek 8 százalékában másik hímmel párosodnak.

Homoszexuális magatartást egyébként nőstényeknél is megfigyelték már, igaz, csak fogságban élő egyedeknél.

Afrikában az 1990-es évek óta 43 százalékkal csökkent a vadon élő oroszlánok száma. Bár a faj sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, egyes alfajokat, például az ázsiai és a nyugat-afrikai oroszlánt veszélyeztetettként tartják számon.

A párzó hímoroszlánokról készült képeket ide kattintva nézheti meg.

(Kiemelt kép: Facebook/Yorkshire Wildlife Park)

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik