Tech

Visszatér a legendás Volkswagen, ráadásul elektromos lesz

A Volkswagen is csatlakozik az egyre nagyobb sebességre kapcsoló elektromos autó forradalomhoz, méghozzá egy olyan pofás járművel, ami egy igazi klasszikus, a sokak által imádott Volkswagen Camper örökségét viszi tovább a XXI. században.

A Volkswagen még az év elején mutatta be az I.D. Buzz névre keresztelt koncepcióautóját, ami nemcsak azzal keltett nagy feltűnést, hogy a Teslával és a Chevy Bolttal ellentétben egy egészen új járműtípust ruházott fel teljesen elektromos meghajtással, de azzal is, hogy a legendás Volkswagen (T1) Camper formavilágát és funkcióját álmodta újra modern és ízléses keretek között.

A januárban leleplezett jármű népszerűségét jól jellemzi, hogy annak idején a hippi-mozgalom egyik jelképévé vált, a híres animációs sorozatban/képregényben a Tini Nindzsa Teknőcök is ilyen járgánnyal furikáztak, és néhány éve még a LEGO is készített belőle egy gyönyörű készletet.

A Volkswagen ügyvezető igazgatójának, Dr. Herbert Diess-nek a figyelmét nem is kerülte el a koncepció hihetetlenül pozitív fogadtatása, és az autógyártó cég a hétvégén hivatalosan is bejelentette, hogy 2022-re bárki számára elérhető valósággá válik a jármű, ami a cég tervei szerint Észak-Amerikában, Európában és Kínában kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A Buzz összkerékmeghajtású és teljesen elektromos lesz, és a Volkswagen tervei szerint egyetlen töltéssel képessé válik 480 kilométer megtételére. A cég emellé azt is igyekszik elérni, hogy az akkumulátorokat 30 perc alatt 80%-ra lehessen tölteni a vállalat saját fejlesztésű gyorstöltőjével.

Galéria
Forrás: Volkswagen

A jövő évtized elejére ígért jármű a legendás elődjéhez hasonlóan rengeteg hellyel rendelkezik majd az utasok és a csomagok számára, és akárcsak a klasszikus esetében, most is készül majd belőle olyan verzió, amit kifejezetten szállításra terveznek.

A kor követelményeinek megfelelően a Buzz részben önvezető lesz, de az első modellek még mindenképpen igényelni fogják egy sofőr közreműködősét, ugyanakkor a Volkswagen nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2025-re már teljesen önvezető modellek is elérhetők legyenek a Buzzból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik