Sport

Kézi-vb: méretes pofonba szaladtunk bele Montenegró ellen

A magyar válogatott bár jól kezdett, végül 32-15-re kapott ki csoportriválisától a dániai világbajnokságon.

Nehéz mit írni erről az összecsapásról. Két győzelemmel a zsebben várta a Montenegró elleni összecsapást a magyar női kézilabda-válogatott és viszonylag jól is kezdett, az első hét percben például csak egyetlen gólt kapott, Zácsik vezérletével pedig 3-1-re vezettünk.

Aztán megállt a tudomány.

Nem ment a játék támadásban, és az amúgy remek napot kifogó Barjaktarovics kapust is naggyá tettük. Közben az ezúttal a játékkal foglalkozó Knezsevics irányításával Montenegró szép csendben fordított, majd teljesen szétzilálta a védekezésünket. A rivális a szünetig nagyon elhúzott, 17-9-es montenegrói vezetésnél fordultak a csapatok.

Azt hihettük, hogy Németh András vélhető dörgedelmei után majd megpörgetjük a második játékrész kezdetét, ehhez képest két bekapott góllal indítottunk, ez pedig végleg elvette a magyar lányok kedvét a játéktól. A végére Montenegró valóságos gálameccset csinált az összecsapásból, könnyebbnél könnyebb gólokat dobtak és nyertek 32-15-re.

Nincs túl sok idő a sebek nyalogatására, szerdán a házigazda Dánia következik a sorban.

Eredmény – női kézi-vb, A csoport, 3. forduló

 Montenegró-Magyarország 32-15 (17-9)
gól: K. Bulatovic 6/1, Mehmedovicc 6, Raicevic 6, Jaukovic 4,  B. Pavicevic 3, Radicevic 3, Jovanovic 2, Lazovic 1,Ramusovic 1, illetve Görbicz 3/2, Mayer 3, Zácsik 3, Bódi 2, Kovacsics 1, Planéta 1, Szucsánszki 1, Tomori 1

2. félidő

56-60. PERC: A leindítás végén Pavicsevics talált be (14-30). Lefújhatnák lassan a meccset… Újabb leindítás, ismét Pavicsevics az eredményes (14-31). Mayer kozmetikázott valamelyest az eredményen, de Jaukovics egyből válaszolt a túloldalon egy távoli bombával (15-32). A meccs egyetlen pozitívumáét jegyezhettük fel: vége. 32-15-re kikaptunk…

51-55. PERC: Továbbra is súlytalanok vagyunk támadásban, miközben a túloldalon Jaukovics kétszer is eredményes tudott lenni, így már 13 gól a különbség (14-27). Padlón a magyar válogatott, Pavicsevics is betalált (14-28). A magyar támadás végén a kapufáról kifelé pattan a labda… Jaukovics nagyon elkapta a fonalat, most egy bombagólt ragasztott a montenegrói időkérés után a magyar kapuba (14-29).

46-50. PERC: Jaukovics kihagyott egy hetest, Görbicz a túloldalon bevarrta (13-23). Ramusovic ellenben akcióból eredményes, nem tudunk közelebb férkőzni hozzájuk (13-24). Görbicz lövőcsel nélkül dobja be az újabb hetest (14-24). Bulatovics maradt ismét bántóan üresen, élt is a lehetőséggel (14-25). Továbbra is elég tanácstalanul játszunk, Németh András pedig kikérte az utolsó idejét.

41-45. PERC: Mayer akart befordulni a kapu elé, lerántottak, újabb magyar emberelőny. Bódi törte meg a magyar gólcsendet, a szélről lőtte ki a hosszú felsőt (11-21). Radicsevics emberhátrányos góljára Planéta válaszolt (12-22). Bulatovics nagyon simán sétált el a védőink között, majd Bírót is becsapta (12-23). Bulath elhajlásból a keresztlécet találta el.

36-40. PERC: Knezsevics volt ziccerben, de nem tudott túljárni Bíró eszén. Sajnos tőlünk elvették a túloldalon a labdát, Bulatovics pedig megverte lábon Bulathot és eredményes tudott lenni (10-20). Bulath harcolt ki egy emberelőnyt, de az első támadásunk sikertelen. Volt egy kapufánk, majd egy eladott labdánk is. Az előbb mutatták Németh Andrást, eléggé kétségbeesettnek tűnt. 0-0 lett a kétperces emberelőnyünk. Knezsevics pedig már egyenlő létszámnál talált be (10-21).

31-35. PERC: Folytatódik a mérkőzés és egyáltalán nem úgy, ahogy terveztük, Montenegró két gólt is szerzett gyors egymásutánban (9-19). Nem, nem és nem. Egyszerűen képtelenek vagyunk túljárni Barjaktanovics eszén. Már Bíró áll a magyar kapuban, be is mutatta az első védését, de a túloldalon Barjaktanovics is kipiszkálta Tomori löketét. Bíró ismét hárított, majd Mayer szerezte meg az első gólunkat a második félidőben (10-19).

Vége az első félidőnek. Amilyen jól indult számunkra az összecsapás, olyan rosszul alakult a folytatás, így Montenegró 17-9-re vezet a félidőben. Jó lenne rendezni a sorokat. Hamarosan folytatódik a meccs, tartsanak velünk!

1. félidő

26-30. PERC: Továbbra is dadog a magyar válogatott játéka, közben a montenegróiak könnyű gólokat szereznek, most épp Knezsevics (7-13). Németh András ismét időt kért. Montenegró továbbra is jól védekezik, a mieink közben tanácstalanok, Zácsik pedig a kapu fölé bombázott. Ismét szétesett a magyar védekezés, Mehmedovics pedig köszönte szépen és hétre növelte a különbséget (7-14). Hm, ez egyre rosszabbul néz ki, eladott labda után kettő az egyben indítottak le a montenegróiak, Mehmedovic a befejező ember ismét. Na, megtört a magyar gólcsend, Szucsánszki pattintott a kapuba (8-15). Belül védekezés miatt jutott heteshez az ellenfél, Bulatovics simán bedobta (8-16). Most szépen járt a labda, Bódi a szélről volt eredményes, de kaptunk egy újabb gólt a félidő végén (9-17).

21-25. PERC: Elvették tőlünk a labdát támadásban, majd Bulatovics mattolta Kisst (5-9). Barjaktarovics két védést mutatott be egymás után, ihletett formában véd, bár az igazat megvallva naggyá is tesszük. Emberelőnyben a magyar válogatott, most lehetne felzárkózni. Ehhez képest egyből eladtuk a labdát, Radicsevics büntetett (5-10). Mayer révén faragtunk a hátrányból, de azonnal jött a válasz Bulatovicstól. Hosszú idő után egy szépen végigjátszott magyar támadás, Görbicz pedig középről nem is hibázott (7-11). Mehmedovics siklott át a magyar védelmen (7-12).

16- 20. PERC: Szekeres lökte meg az ellenfelét két kézzel a levegőben, két percre kiküldték. Radicsevics juttatta ismét előnyhöz a montenegróiakat (4-5). Knezsevics is eredményes, majd Szamoránsky lábára pattant a labda, az újabb montenegrói támadást Lazovics fejezte be (4-7). Hárommal vezet Montenegró, nem meglepő, hogy Németh András időt kért. Na, éledezünk, előbb Kiss mutatott be bravúrt lábbal, majd Tomori bombázott a léc segítségével a kapuba (5-7). Kiss most a lécre tolt egy próbálkozást, de Radicsevics gyűjtötte be a lepattanót és megzörgette a hálót (5-8).

11-15. PERC: Kovacsics kapott egy sárgát, majd Kiss védett ismét. A montenegrói kapus is bemutatott egy bravúrt, majd Knezsevics megpattanó lövése csapta Kisst (3-4). Barjaktarovicsnak egyelőre jól megy a védés, most ujjheggyel piszkálta kapufára Kovacsics lövését. De nekünk meg itt van Kiss Éva, aki újfent bemutatott egy védést. Zácsik verte meg Knezsevicset egy az egyben, majd a felső sarokba lőtt (4-4).

6-10. PERC: Zácsik villant ismét, ráadásul Knezsevics meglökte közben, így kapott egy sárgát. Ugyan csak egy gólt sikerült szerezni fórban, közben azonban hét perc alatt csak egyszer talált be az ellenfél. Na, csak le kellett írni, Knezsevics találta meg a rést a pajzson (3-2). Knezsevics ismét, egál az állás (3-3).

1-5. PERC: Megy a meccs! A zöldben játszó magyar válogatott indította útjára a labdát, a kapunkban Kiss Éva. A rivális fehér mezben játszik. Egyelőre pontatlanok a csapatok, Szucsánszki egy hetest is kihagyott. Bár Kiss bemutatott egy nagy bravúrt Lazovic dobásánál mégis ő kapta a találkozó első gólját, de Kovacsics révén gyorsan érkezett a magyar válasz (1-1). És már nálunk is van az előny! Zácsik bombázott a hosszú felsőbe, a labda érintette a kapufát is (2-1). Szekeres harcolt ki egy kiállítást, emberelőnyben vagyunk.

Hamarosan kezdődik a találkozó, most zajlik a játékosok bemutatása. Ott van a magyar keretben a vádlisérüléssel bajlódó Bulath Anita is, kérdés, hogy pályára küldi-e őt Németh András.

Előzetes: A magyar női kézilabda-válogatott eddig hibátlanul teljesít a dániai világbajnokságon, előbb Tunéziát, majd Szerbiát verte Németh András együttese. Kedd este az első kemény dió következik, ugyanis a londoni olimpián döntős, az előző Eb-n negyedik Montenegró lesz az ellenfél.

Az utóbbi időben a magyar-montenegrói csaták alkalmával a rivális mintha tudatosan arra törekedett volna, hogy kizökkentse a mieinket a játék ritmusából. Ebben élen jár Milena Knezsevics, aki a 2012-es Európa-bajnokság elődöntőjében rontott rá Tomori Zsuzsannára, majd  2014 márciusában egy BL-meccsen fejelte le Görbicz Anitát.

Már a szerbek ellen is látszott, hogy ebben a tekintetben higgadtabbak vagyunk, nem reagáltunk a reklamálásaikra, a műsoraikra. Montenegró ellen is ezt kell tennünk, a játékra kell koncentrálnunk, nem szabad felülni annak, ha provokálnak. Persze, ha mondjuk Görbét megint szándékosan lefejelnék, akkor azt nem lenne annyira egyszerű rezzenéstelenül tudomásul venni

– mondta ezzel kapcsolatban Tomori a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos honlapjának.

A magyar csapat egy esetleges győzelemmel nagyot lépne afelé, hogy minél kedvezőbb nyolcaddöntős helyet biztosítson be magának. Montenegró az eddigi két mérkőzéséből csak egyet nyert meg: a Szerbia elleni döntetlen után Japánt győzték le.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), KISS Éva (Győri Audi ETO)

Mezőnyjátékosok: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), ERDŐSI Ildikó (Siófok KC), GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO), MAYER Szabina (Fehérvár KC), PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik