Otthon

23 praktika és ötlet a látványos kerti tűzhelyek kialakításához

Itt a kerti sütések, bográcsozások szezonja, és sokan kapnak kedvet az állandó kerti sütögető vagy tűzhely kialakításához.

Tippek, praktikák kerti tűzhely kialakításához

1. Vannak, akik szerint felesleges túlbonyolítani a kerti sütés-főzést. Ők általában  fémből készült bográcsállványt és egy bográcsot vásárolnak és azt felállítva a kertben ejtik meg a családi főzőcskézést. Ugyanez grillezni vágyók esetében úgy működik, hogy megveszik az egyik olcsó faszénnel működő grillsütőt, azt a teraszon vagy erkélyen használatba veszik.

2. Akik komolyabb kerti tűzhely kialakításába kezdenek, azok bizonyára nem az alkalmi főzőcskézők csoportjába tartoznak. A kinti főzés ugyanis lehet családi buli, hangulatos vendégvárás, ízekkel és izgalmas fogásokkal való végtelen kísérletezés és mindez egyszerre – írja a házfórum.

Fotó: diynetwork.com

3. A kerti sütés vagy bográcsozás helyének méretét főként az határozza meg, hogy általában milyen ételeket készítünk, és mennyi emberre főzünk. Az ugyanis a legritkább, hogy a család egy tagja álldogál a bogrács vagy a grillsütő mellett, és a többiek pedig odabent tévéznek. A kerti sütés közösségi program, ahol körülüljük a tüzet és beszélgetünk.

Fotó:hgtv.com

4. Találjunk megfelelő helyet a kerti sütőnknek. Ehhez tudnunk kell, hogy milyen sütőben gondolkodunk. Nagyobb területet igényel, ha például nyitott tetejű sütőt, kemencét, vagy kültéri mosogatót – tehát komplett külső konyhát – szeretnénk.

Fotó: alleiden.com

5. Ha tetőt nem tervezünk, akkor olyan helyet válasszunk, amelynek egy része a nap minden részében árnyékos. Igen kellemetlen, ha a nagy hőségben kell végigizzadni a főzést-sütést, ami egyébként nagy hővel jár. Arra is ügyeljünk azonban, hogy ha az árnyékot fák adják, akkor azok ágai, levelei ne lógjanak bele  a nyílt tűzbe – a kicsapó lángok könnyen lángra lobbanthatják a fát.

Fotó: bhg.com

6. A főzőhelyet soha ne a gyepen vagy puha talajon helyezzük el. Egyrészt azért, mert ha eső után vonulunk ki, akkor sárban leszünk kénytelenek taposni, másrészt, ha komolyabb szerkezeteket építünk, akkor azok súlyát nem bírja el az ilyen felület. A legjobb megoldás a térkő, esetleg a most divatos bontott tégla – ezeket homokba és sóderágyba, esetleg vékony betonalapra fektessük fel.

Fotó: triyare.com

7. A főzőhelyet vagy a teraszhoz csatlakoztassuk, vagy ha ez nem lehetséges, akkor vezessen oda kerti út.

Fotó: hgtv.com

8. Mivel a kerti sütéshez többnyire fa szükséges, gondoskodjunk közvetlen fatárolási lehetőségről. Ennek fedettnek kell lennie, hogy a fa kiszáradhasson. A grillezéshez gyakran használt faszént vagy szénbrikettet inkább próbáljuk beltérben tárolni, mert ezek a levegőből is megszívhatják magukat nedvességgel. Ha erre a kijelölt terület nem ad lehetőséget, tároljuk máshol, de szárazon a fát, és közvetlenül tűzgyújtás előtt vigyük a helyszínre. Gondoskodjunk vékonyabb ágakról gyújtósnak, majd nagyobb, nehezebb rönkökről a hosszan égő tűzhöz. Ideális a keményfa (akác, tölgy, bükk, nyír), több füsttel jár a fenyő.

Fotó: Bill Joel

9. A kerti tűzhelyet kár lenne csak a főzéshez  használni. Hűvös estéken a leghangulatosabb melegedő lehet.

Néhány ötlet a megvalósításhoz

Galéria

Ajánlott videó

Olvasói sztorik