Otthon

Reneszánszukat élik a régi kertek illatos virágai

Illatok, melyeket jó újra felfedezni.

Nagyszüleink kertjében kertjében minden évszakban ontották édes illatukat a különféle virágzó növények. A jácint, gyöngyvirág, rózsa, liliom, orgona vagy a jázmin senki számára nem ismeretlen , ugyanakkor akadnak illatos virágok, amik már-már a feledés homályába merültek. A jó hír az, hogy az elmúlt időszakban egyre többen újra felfedezni vélik a régi kertek kedvenc, illatos virágait.

Lednek

A lednek vagy más néven szagosbükköny Szicíliából származó, illatos, nagyvirágú, kúszónövény, amit már a XVII. században kedveltek. Május végétől júliusig gyönyörködhetünk fehér, sárga, rózsaszínű, piros, vagy lila virágaiban. Az egynyári szagosbükkönyt április és május vége között vetjük közvetlenül szabad földbe.

Fotó: bakker.hu

Kerti viola

A kerti viola egynyári virág, amelyet április-májusban közvetlenül szabad földbe vethetünk. Többnyire tömött virágai augusztusig számos halvány árnyalatban virítanak, és illatukkal gazdagítják a dús nyári csokrokat vagy a kertek tulajdonosait. Kedveli a napot vagy a félárnyékot,s meghálálja a tápanyagban gazdag talajt.

Fotó: Megyeri Szabolcs

Bazsarózsa

Régi parasztkerti növény a bazsarózsa, más nevén a pünkösdirózsa. Nálunk az egyik legrégebbi évelő növénynek számít, eleinte gyógynövényként termesztették. Európában a legismertebb évelő pünkösdirózsa a bazsarózsa. Mára népszerűek lettek az Ázsiából származó hibridek. Világszerte 3000 nemesített fajtája van. Legtöbbjük illatos, hosszú szárú és nagy virágú. Fehér, számtalan rózsaszín, bordó és sárga színűt nemesítettek.

Fotó: countryliving.com

Lila akác

A lilaakác az egyik legszebb tavaszi kúszónövény, hatalmas lila színű fürtjeivel, igazi romantikus hangulatot varázsol kertünknek. Kúszó hajtásaival  8-10 méter magasra is megnőhet. Közepes vízigényű növény, kedveli a savanyú kerti talajt, napos meleg kertekben is szépen fejlődik, valójában kevés gondozással is beéri. Hosszú életű, akár 500 évig képes életben maradni.Ültethetjük kerítés, pergola vagy házfal mellé is.

Fotó: Gardenia.com

Pünkösdi vagy májusi szegfű

A legkorábban virágzó szegfű a pünkösdi vagy nálunk májusi szegfű néven ismert, apró termetű szegélynövény. Hamvas szürkészöld, lándzsás levelei sűrű gyepet alkotnak, tavasszal ebből nyúlnak ki a vékony, karcsú virágokat hordozó szárak. Az erősen illatos fehér, rózsaszín vagy lilás telt és egyszerű virágai többnyire magányosan nyílnak a felálló száron. A napos helyen szereti, jó vízgazdálkodású talajon érzi jól magát. Különösen szépet mutat és gazdagon terjed a sziklakertekben.

Rezeda

A rezeda mediterrán származású illatos növény szinte teljesen feledésbe merült. Az inkább jelentéktelennek nevezhető, fehér vagy sárgászöld virágok júniustól szeptemberig szinte folyamatosan árasztják kellemes illatukat. Áprilisban a szabadba vetjük őket, az egyes növények között 25 cm távolságot tartva.

Fotó: commons-vikimedia

Címlapfotó/pixabay.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik