Nagyvilág

Száznál is több gömbölyűfejű delfin vetődött partra Nyugat-Ausztráliánál

AFP PHOTO / ABC TV Australia
AFP PHOTO / ABC TV Australia

Mintegy 140 gömbölyűfejű delfint vetődött a partra csütörtökön Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében. A Reuters szerint a tengeri élővilág szakértői kétségbeesetten próbálták megmenteni az állatokat.

A gömbölyűfejű delfinek a Geographe-öbölben lévő Toby Inletnél rekedtek – közölte a nyugat-ausztráliai, biodiverzitásért és természetvédelemért felelős minisztérium. A helyszín a turisták által kedvelt délnyugati régióban, Dunsborough városának közelében van.

A partra vetett delfinek közül 26 elpusztult – derült ki a tárca közleményéből.

Tavaly júliusban több mint 50 gömbölyű fejű delfin pusztult el, miután partra vetődött a nyugat-ausztráliai tengerparton. Mivel ezek az állatok közösségben élnek és mozognak, ha egy bálna bajba kerül és partra vetődik, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint gyakran a többi is követi.

Ezeket az állatokat magyarul gömbölyűfejű delfinnek hívja a szakirodalom és morfológiai szempontból valóban a delfinek családját gazdagítják. Más nyelvterületek ugyanakkor előszeretettel használják a pilótabálna (Grindwal/Pilot Whale) kifejezést. A névbonyodalom magyarázata az lehet, hogy az állatok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami inkább a bálnákra jellemző és nem a delfinekre.

Ezek a cetfélék 10-30 főből álló csoportokban élnek, a nyílt vízen előfordul, hogy akár száznál is többen összegyűlnek. Az állatok nagyon aktívak, és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni”. A hímek 10 éves koruk után, a nőstények 6 évesen érik el az ivarérettséget, az egész évben tartó párzási időszaknak köszönhetően egy-másfél év után egy borjú születik.

Kiemelt képünk illusztráció. A felvételt az ABC TV Australia készítette a mostanihoz hasonló, tavaly júliusi esetről, amikor több mint 50 gömbölyűfejű delfin pusztult el néhány óra alatt  a nyugat-ausztráliai Cheynes Beachnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik