Tudomány

Óriási, rejtélyes cápa csontvázára bukkantak

F. Spindler
F. Spindler

Hatalmas őscápa maradványaira bukkantak Mexikóban – írja a The Guardian. A kutatók szerint az új felfedezéseknek köszönhetően végre sok új dolgot megtudhattak a titokzatos, Ptychodus nemzetségbe tartozó ragadozóról.

Az állat 105-75 millió évvel ezelőtt élhetett, és mivel a cápák porcos halak, nem képződött olyan kemény csontjuk, amely ennyi időn keresztül fennmaradna. Éppen ezért a tudósoknak eddig fogalmuk sem volt arról, hogyan is nézhetett ki ez az ősi ragadozó, most viszont a rejtély megoldódott, hiszen az egyikük szinte teljes vázát sikerült megtalálniuk mészkőbe kövesedve. A páratlan leleten az állat teljes körvonala látszódik, de még fogakat és izomszöveteket is megőrzött

Vullo et al / Proceedings B

A maradványok részletes vizsgálatával a szakértők megállapították, hogy az ősi állat a heringcápa-alakúak rendjébe tartozott, vagyis olyan félelmetes ragadozók rokona volt, mint a fehér cápa vagy a megalodon. Megjelenésében a mai heringcápákra hasonlított, méretben azonban felülmúlta őket: a 9,7 méteres hosszt is elérhette.

Adottságaiból arra következtetnek, hogy gyors úszó volt és a nyílt vízben vadászhatott. Fogazata alapján étrendje elsősorban páncélos állatokból, például teknősökből és ammoniteszekből állt. Ennek fényében elképzelhető, hogy kihalását az okozta, hogy nem tudott versengeni a hasonlóan táplálkozó tengeri hüllőkkel, emiatt pedig egyre nehezebben jutottak példányai táplálékhoz.

Még több az őscápákról:
Megfejtették az őscápa rejtélyét
A vizsgálatok meglepő eredményt hoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik