Tech

Lángszórós robotkutyát készített egy amerikai cég

Throwflame / YouTube
Throwflame / YouTube
A 9 méteres lángok kibocsátására képes robotkutya beceneve Thermonator.

Lángszóróval felszerelt robotkutyát dobott piacra az amerikai Throwflame vállalat, amely az első fejlesztés a maga nemében. Az eszköznek alaposan megkérik az árát, ugyanis 9420 dollárért, vagyis nagyjából 3,5 millió forintért vesztegetik, katonai szempontból azonban zord jövőképet vetít elénk, írja az Interesting Engineering.

A viccesen Thermonatorként is emlegetett jószág 9 méteres lángok kibocsátására képes, azonban jelenleg igencsak bekorlátozza, hogy az akkumulátora csupán egy órán át tart ki. A négylábú robotkutya az autonóm járművekhez hasonlóan LiDAR-technológiát használ a tájékozódáshoz és a környezet felméréséhez.

A belsőnézetes (FPV) kezelőfelülettel ellátott eszköz a cég állítása szerint képes megkerülni az akadályokat, és távoli területeken is tevékenykedhet, már ha sikerül egy órán belül letudni az akciót, vagy plusz aksikkal felszerelni.

Bár a gyártó állítja, hogy minden termékét személyes és kereskedelmi használatra szánja, például talajtisztításra, jég- és hóolvasztásra, valamint erdőtüzek megelőzésére, no meg persze filmgyártásra. Ugyanakkor a drónokhoz hasonlóan minden bizonnyal erre a technológiára is szemet fog vetni a hadsereg, és így a háborúk modernizálásához is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik