Otthon

A hobbikertészet primadonnája a virágtorony – Mutatjuk, hogyan készül

A függőleges kertészet primadonnája az ötletes virágözön.

Virágzó látványt szeretnénk, de kicsi a kert, esetleg a bejárati ajtó környéke? Itt az ideje, hogy függőleges lehetőségekben gondolkodjunk. Ennek egy látványos módja a virágtorony.

Hozzávalók

  • Öt standard terrakotta edény a következő méretekben: 14 “, 12”, 10 “, 8″ és 6 ” cm-esek
  • 12,5 cm terrakotta csészealj (nem szükséges, ha a tornyot a kertbe helyezzük )
  • 20 liter virágföld
  • 2-3 cm átmérőjű fém-  vagy bambuszrúd
  • kavics a cserepek aljára (opcionális)
  • 20 – 30 db növény

Elkészítés

Először válasszuk ki azt a helyet, ahová fel szeretnénk állítani a virágtornyot, mert ha már elkészül, nehéz mozgatni.  Kezdjük a “14”-es cseréppel. Töltsük meg virágfölddel a cserép felső pereméitől számított  kb 3-4 cm magasságig.

Megjegyzés: Miután a forró nyári hónapokban a konténerekbe ültetett virágok gyorsan kiszáradnak, így júliusban és augusztusban a virágokat naponta kétszer ajánlott öntözni. Ne feledjük, hogy a terrakotta edényekben lévő növények még gyorsabban kiszáradnak, mint egyéb cserepek esetén, mert az agyag elszívja a nedvességet. A talaj nedvességének tartóssá tételéhez ja jó megoldás, ha víztartó kristályokat keverünk a földhöz.

Helyezzük a talajon keresztül a tartórudat a cserép középpontjába. Ha a virágtorony a kertben van, ne használjuk a cserép alátétet, hanem a stabilitás érdekében nyomjuk meg a rudat a talajba néhány cm mélyre.

Ezután “fűzzük rá “12 “-es cserepet a rúdra, majd töltsük meg virágfölddel. Így járjunk el az összes cseréppel, míg fel nem állítottuk a tornyunkat.

Ha a torony felépült ültessük be a virágokat. Miután nincs túl nagy ültetendő hely, így kis növényeket válasszunk az ültetéshez. Minél kisebb a virág, annál egyszerűbb lesz a ültetni.

A virágok kiválasztása

Amikor a virtuális torony virágainak kiválasztására kerül sor, a lehetőségek végtelenek. Van azonban néhány fontos dolog, amit szem előtt kell tartani:

  • Valóban szép látványt futó virágokkal érhetünk el.
  • A felfelé növő virágok, főként a magasba szökők nem alkalmasak erre a célra.
Galéria

 

A virágok kiválasztásakor tartsuk szem előtt a torony helyét. A kertészeti alapszabályok itt is érvényesek. A fénykedvelő növényeket napos helyre, árnyékkedvelőket naptól védett helyre ültessünk.

Fénykedvelő virágok 

Petunia –  napos helyen kiváló választás, sokszínű hangulatot varázsolhatunk velük.

Calibrachoa – ezek a virágok mini- Petunianak tűnnek, és tökéletesek ehhez a projekthez. Azonban, lehetetlen megtalálni őket elég kicsi konténerekben, hogy illeszkedjenek a szűk, egy hüvelykes térbe az edények között.

Fotó: power-flower

Wave Petunia – bár gyökérrendszerének köszönhetően nehezebben illeszthető be a kis ültetőfelületbe, de virágos pompájuk látványos.

Alyssum –  fehér, lila és rózsaszínűek. Bár önmagukban kevésbé mutatnak, de nagyszerű harmóniát alkotnak más virágok mellé ültetve.

Fotó: power-flower

Árnyékos helyre javasolt virágok

Lobelia – az Alyssumhoz hasonlóan ez a virág önmagában nem használható a toronyban, de kiváló karaktert adhat. Egyike azon kevés növényeknek, amelyek kék színűek.

Fotó: public..asu.edu

Impatiens – ezek a virágok tökéletesek az árnyékban lévő toronyhoz. A növények körbenövik a cserepeket, és egy virágfából készült illúziót adnak. Az Impatiens sok színben kapható, használjuk ki lehetőségeit.

Via/dengarden

Ajánlott videó

Olvasói sztorik