Tudomány

Hosszú, göndör szempillái nőttek egy férfinak

JAMA Network® © 2024 American Medical Association
JAMA Network® © 2024 American Medical Association

Szokatlanul hosszúra nőttek és göndörré váltak egy férfi szempillái a rákkezelés következtében, írja a LiveScience. A JAMA Dermatology folyóiratban közzétett jelentés szerint a szőrnövekedés jelentős mértékű volt, mintegy 12 milliméterrel hosszabbak most, mint a kezelés kezdetén. A szőrszálak emellett vastagabbá és sötétebbé is váltak.

Számos gyógyszer kiválthatja a trichomegália nevű betegséget, köztük az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) gátlókként ismert gyógyszercsoport is. Ezek közé tartozik a panitumumab nevű kemoterápiás gyógyszer, amely az EGFR gátlásával fejti ki hatását a szervezetben. A páciens a gyógyszert az előrehaladott vastagbélrák kemoterápiás kezelésének részeként szedte.

A készítmény azáltal, hogy blokkolja a tumorsejtek receptorát, növeli annak esélyét, hogy a sejtek megsemmisüljenek, valamint elnyomja növekedési és terjedési képességüket.

Az EGFR azonban nem csak a rákos sejtekben, de az egészséges szövetekben is megtalálható, beleértve a bőr külső rétegében és a szőrtüszőkben található sejteket. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az EGFR blokkolása felboríthatja a szőrnövekedés normál ciklusát, és a haj mellett egyéb szőrzettípusok is megnőhetnek, és göndörebbé válhatnak, valamint az új szőrtüszők kialakulása is lehetséges.

Amikor a panitumumab kiváltja a szempilla növekedését, a mellékhatás általában a kezelés megkezdésének első néhány hónapjában jelentkezik, és a kezelés leállítása után elmúlik. A trichomegália egyébként általában ártalmatlan, kivéve azokat az eseteket, amikor a szempillák rossz irányba, a szemgolyó felé kezdenek növekedni. Ezt trichiasisnak nevezik, amely károsíthatja a szem külső rétegét, és látásvesztéshez, súlyos esetben vaksághoz is vezethet.

Kapcsolódó
Új rákellenes anyagot hoztak létre magyar kutatók
A vegyület jóval kevésbé megterhelő módon fejti ki hatását a kemoterápiánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik