Nagyvilág

Többen meghaltak a portugál és spanyol erdőtüzekben

Több ezer tűzoltó küzd a lángok ellen.

Hétfő délelőttre 31-re emelkedett a portugál erdőtüzek halálos áldozatainak száma. A Spanyolország északi részét is érintő természeti katasztrófában legalább ötvenen megsérültek. A tüzeket a térségben hónapok óta tomboló szárazság és a szokatlanul magas hőmérséklet okozta, továbbá a lángokat felerősítették és szétterjesztették a Brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán széllökései.

Patricia Gaspar a portugál polgári védelmi hatóság szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a tűzoltók 145 helyen küzdenek a lángokkal, ezek közül 32 helyszínen nagyon súlyos a helyzet. A leginkább érintett régiók közé tartozik az ország közepén fekvő Coimbra és Castelo Branco térsége, illetve Viseu környéke.

A Portugália középsõ térségében pusztító erdõtûzben kigyulladt üdülõk egyikét locsolja egy tûzoltó Praia da Vieiránál 2017. október 15-én. A Nemzeti Polgári Védelmi Hatóság szerint több mint 300 helyen tombol erdõtûz Portugáliában. (MTI/EPA/Ricardo Graca)

Spanyolországban hétfőre virradóra 150, Portugáliában valamivel több, mint 100 tűzfészek volt. Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját. A portugál polgári védelem arra kérte a lakosságot, hogy maguk is próbálják oltani a tüzet, mert a tűzoltók nem tudnak mindenhova eljutni.

Tûzoltók harcolnak a lángokkal az Északnyugat-Spanyolországban pusztító erdõtüzek egyik fészkénél, a galíciai Constante település közelében 2017. október 15-én. A szárazság és enyhe hõmérséklet miatt gyorsan terjedõ lángok eddig mintegy négyezer hektárnyi területet perzseltek fel a térségben. (MTI/EPA/Eliseo Trigo)

Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő. A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

Portugáliában becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

Nem tudni magyar áldozatról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi tudomása szerint nincs magyar érintettje a Portugáliában és Spanyolországban tomboló erdőtüzeknek – közölte a tárca hétfő kora délután az MTI-vel.

A KKM azt írta: megrendülve értesültek a Spanyolországot és Portugáliát ismételten sújtó tűzvészekről, amelyek súlyos károkat okoztak és több száz ember evakuálását tették szükségessé.

A konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a hatóságokkal és a regisztrált magyar állampolgárokkal, jelenlegi tudomásuk szerint a katasztrófának nincs magyar érintettje.

A KKM őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Lavandeira Jr.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik