Külföld

Az amerikai külügyminiszter szerint reális esély van az észak-korea-i atomtámadásra

24.hu
24.hu

2017. 04. 28. 21:32

Reális a veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és ezért “cselekedni kell, mielőtt megteszi” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén. Az Észak-koreai fenyegetésnek szentelt, külügyminiszteri szintű rendkívüli ülésen az amerikai politikus elnökölt.

Tillerson felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljes körűen tartsa be az Észak-Korea ellen hozott büntető intézkedéseket, fogadjon el újabb szankciókat, és függessze fel vagy szállítsa le alacsonyabb szintre a diplomáciai kapcsolatait Phenjannal. “Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Északkelet-Ázsiát és a világot az instabilitás és a szélesebb konfliktus felé” – mondta.

Kijelentette, hogy nyitva áll “minden választási lehetőség” – beleértve a katonait is – annak érdekében, hogy meghátrálásra kényszerítsék Kim Dzsong Un rendszerét. Azt is mondta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok “a tárgyalási megoldást részesíti előnyben”. Kínát felszólította, hogy szigetelje el gazdaságilag Észak-Koreát, hogy az lemondjon a nukleáris és rakétakísérletekről. Kínával bonyolódik le az észak-koreai külkereskedelem 90 százaléka, ezért Peking szerepe rendkívül fontos – emlékeztetett.

Katasztrofális lesz

Hangsúlyozta, hogy eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség visszaszerezze az ellenőrzést a helyzet fölött, és alkalmazzon új stratégiát. “Az elmúlt húsz év alatt a jó szándékú erőfeszítések kudarcba fulladtak… a stratégiai türelem időszaka véget ért, a várakozás növeli a kockázatot” – jelentette ki. A cselekvés hiánya “katasztrofális lesz” – tette hozzá.

Figyelmeztetett, hogy Washington nem fog habozni szankciókat hozni olyan államok ellen, amelyek támogatják Észak-Korea tevékenységét.

A vitában szintén részt vevő António Guterres ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet ara, hogy ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre atomrobbantásokat. “Nyugtalanító a katonai összecsapás veszélye a térségben, ami bekövetkezhet a téves kalkuláció vagy félreértés miatt is” – mondta, és figyelmeztetett: veszélyt jelent a kommunikációs csatornák hiánya Észak-Koreával. “Most kell cselekedni a konfliktus megelőzéséért és a fenntartható békéért” – mondta.

Vang Ji kínai külügyminiszter a felszólalásában sürgette Phenjant, hogy hagyja abba a nukleáris és a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket, ugyanakkor figyelmeztette az összes érintett felet, hogy “az erőszak alkalmazása nem oldja meg az ellentéteket, hanem csak még nagyobb katasztrófához vezet”.

Nem fókuszpont

“Kína nem fókuszpontja a félsziget gondjainak. A nukleáris kérdés megoldása nem Kína kezében van” – mondta. Az amerikai rakétaelhárító rendszer Dél-Koreába telepítése szerinte “súlyosan aláássa” Kína stratégiai biztonságát, és kárt okoz a bizalomban az érintett felek között.

Emlékeztetett egy kínai javaslatra, arra, hogy Észak-Korea állítsa le nukleáris és rakétakísérleteit, cserében pedig vessenek véget az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatainak. Ez szerinte “józan és értelmes” javaslat, de az Egyesült Államok többször visszautasította.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta felszólalásában, hogy “a harcias retorika a meggondolatlan erőfitogtatással vegyítve” olyan helyzethez vezetett, amelyben az egész világ aggódva figyeli, hogy lesz-e háború. “Erő alkalmazása elfogadhatatlan. Egy rosszul végiggondolt vagy egy félreértett lépés a legijesztőbb és legsajnálatosabb következményekhez vezethet” – szögezte le.

Az orosz diplomata elítélte Észak-Korea kísérleteit, de szerinte nem fog felhagyni velük, amíg közvetlen fenyegetést lát. A szankciók rendszere és a nyomásgyakorlás önmagában nem hoz megoldást – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.