Nagyvilág

Elkészült a csernobili atomerőmű acélszarkofágja

Négy napig tart, amíg rátolják a sérült reaktorra.

Befejeződött a csernobili atomerőmű új acélszarkofágjának építése. A szakemberek elkezdték a 36 ezer tonnás acélszerkezet „rátolását” a sérült atomreaktorra.

A 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas szerkezet a világ legnagyobb mozgatható kupolája. Másfélmilliárd euróba került, és várhatóan száz éven át ad majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen.

Az építményt 327 méterrel kell arrébb tolni az erre szolgáló síneken, hogy teljesen befedje a sérült négyes blokkot. Ez várhatóan négy napon át tart majd.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka történt. Vegyi- és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, tonnaszámra kerülhettek radioaktív anyagok a levegőbe, és a mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyes anyagok szabadultak fel. A sérült blokk fölé először egy ideiglenes vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott és repedések keletkeztek rajta.

A hosszabb távú védelmet nyújtó acél szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez Ukrajna jelentős támogatást kapott az Európai Uniótól, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), és más európai országok mellett Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik