Tudomány

Kísérteties VR-túrán nézheted meg, milyen Csernobilt harminc évvel az atomkatasztrófa után

Egy lengyel fejlesztőcég körbefotózta az erőmű környékét. Júniusban piacra kerülő virtuális kalandtúrájuk során évtizedek óta érintetlen területekre is bekukkanthat majd az, akinek van VR-sisakja.

Ma harminc éve történt minden idők legszörnyűbb nukleáris balesete, a csernobili atomerőmű-robbanás. 1986. április 26-án az erőmű 4-es számú blokkja egy balul sikerült kísérlet következtében felrobbant. Harmincegy ember a helyszínen életét vesztette; és bár az adatok ellentmondásosak, de szakértők szerint a felszabaduló radioaktív sugárzás miatt több tíz- vagy akár százezren betegedhettek meg.

Az elmúlt évtizedekben az elhagyott erőművet és a közeli várost visszahódította a természet. Eddig csak különösen vállalkozó kedvű turisták merészkedtek a környékre, de a Chernobyl VR-projektnek köszönhetően hamarosan bárki körülnézhet majd ott, akinek van egy virtuális valóság headsetje.

Az erőművet és környékét bemutató virtuális túrát a lengyel The Farm 51 fejleszti. A játékcég munkatársai engedélyt kaptak a helyi hatóságoktól, hogy olyan területeken is filmezhessenek, ahová más be sem teheti a lábát. Mivel a

A játékot várhatóan idén júniusban hozzák ki Oculus Riftre, de az évfordulóra való tekintettel a játék fejlesztői már most feltöltöttek egy trailert a YouTube-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik