Nagyvilág

Repcét termesztenének Csernobil körül

Harminc évvel a katasztrófa után keresik a lehetőségeket a szennyezett terület hasznosítására.

Harminc évvel a csernobili katasztrófa után szakértők már megoldásokkal álltak elő arra vonatkozóan, hogyan lehetne hasznosítani az atomerőmű környékét, a mezőgazdasági termelésből kivont „tiltott zónát”.

Ukrán híradások szerint az extrém turizmus közkedvelt célpontja lett a zóna, benne Pripjaty szellemvárosa. Illegális látogatásokat is szerveznek, az ellenőrzést és biztonsági óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyva. Az így bejutott turisták kívánság szerint az éjszakát is ott tölthetik. Szerveznek legális és illegális vadászatot, horgászatot is a területen.

Még ma is gyakran buknak le tolvajok, akik sugárzó fémeket, fát csempésznek ki, vagy a korábban ott lakók személyes tárgyait lopják el, amik a feketepiacon tűnnek fel. De létezik legális fa- és fémkereskedelem is: ez esetben a szállítócégek hatósági dokumentumokkal igazolják, hogy a zónából származó áru radioaktivitása nem éri el az egészségre veszélyes mértéket.

Már a megvalósulás felé halad az a terv, hogy a területen atomtemetőt hoznának létre. A munkához 2014-ben látott hozzá az Enerhoatom ukrán állami vállalat és az amerikai Holtec cég. Egy másik elképzelés szerint alternatív energia termelésére használnák a területet, de felmerült a repcetermesztés is. A növénybe ugyanis nem épülnek be a radioaktív szennyezőanyagok, viszont bioüzemanyagot lehet előállítani belőle. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik