Külföld

Bizonyítékot találtak az Iszlám Állam mustárgázos támadására

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 15. 17:49

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet megerősítette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a kén-mustár vegyületet.

Szaddám Husszein 2003-as megbuktatása óta nem volt példa arra, hogy Irakban bárki vegyi fegyvert alkalmazzon – közölte hétfőn a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egy név nélkül nyilatkozó illetékese.

A forrás megerősítette, hogy laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a kén-mustár vegyületet, miután 2015 augusztusában nagyjából 35 kurd fegyveresen jelentkeztek a tünetek harci bevetés után.

A szervezet nem nevezi meg, hogy ki használta a mérgesgázt. Ugyanakkor a névtelenül nyilatkozó illetékes elmondta: az eredmények azt igazolják, hogy a vegyifegyvert az Iszlám Állam vetette be, mert a kurd fegyvereseket a dzsihadistákkal folytatott küzdelem során mérgezték meg.

A múlt héten a Bild német napilap úgy értesült, hogy a német szövetségi hírszerzés (BND) vérmintákat vett olyan kurdoktól, akik az Iszlám Állammal vívott összecsapásokban sérültek meg. A BND vezetője a lapnak azt mondta: vagy régi iraki készletekből szerezték a vegyi fegyvert, vagy maguknak gyártották, miután elfoglalták a moszuli egyetemet.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője az AP hírügynökségnek azt mondta a Bild értesüléséről, hogy ilyen információkat nem szoktak kommentálni, de álláspontjuk szerint bármilyen vegyszer fegyverként való használata rémisztő és elítélendő.

 

 

Kommentek

Holttest és vagyonnyi készpénz volt a lefoglalt tehergépen
DAMASCUS, SYRIA - SEPTEMBER 11: People are seen after Assad regime forces' air-strike staged to residential areas, in Douma District of East Ghouta region of Damascus, Syria on September 11, 2015. Casualties reported after the air-strike. (Photo by Mohammed Badra/Anadolu Agency/Getty Images)"Azt akartuk, hogy Aszad távozzon, de a szírek fognak előbb"