Nagyvilág

Gyerekek menekülttáborában gyújtogattak Svédországban

Egy szülői felügyelet nélkül hagyott gyerekeket befogadó menhelyet támadták meg csütörtökön, de szerencsére nem sérült meg senki.

Az utóbbi hetek során több menekültközpont és -menhely ellen követtek el gyújtogatást Svédországban, így szerdára virradó éjjel ismeretlenek Molotov-koktéllal lángba borítottak egy üresen álló stockholmi épületet, amelyet a hatóságok kedden jelöltek ki menekültszállásnak. Keddre virradó éjjel pedig Svédország déli részén is több hasonló incidens történt, szintén menekültszállások elleni támadások. A támadásokat a menekültek áradata válthatta ki.

A bevándorlásügyi hatóságok szerint Svédországban az év végéig elérheti a 190 ezret a menedékkérők idei száma.

A svéd hatóságok a gyújtogatási sorozatra tekintettel már pár napja bejelentették, hogy a jövőben titokban akarják tartani a menedékkérőknek szánt szállások pontos helyét. Egyes települések azonban az ilyen jellegű információkat nyilvánosságra hozhatják. A szomszédos Norvégia bevándorlási hatóságai jelenleg azon tanakodnak, hogy kövessék-e a svéd példát, vagy továbbra is hozzák nyilvánosságra a szállások helyét.

A menedékkérők sem mindig fogadják el a nekik kiutalt szállásokat. Vasárnap óta tizennégy szíriai és iraki származású menedékkérő nem hajlandó elhagyni az őket szállító buszt a svédországi Limában, mivel nem tartják megfelelőnek az ideiglenesen kijelölt lakhelyüket – közölte Kurt Podgorski, a síparadicsomnak számító település polgármestere. A hatóságok a menedékkérelmek elbírálásáig a térségben utaltak ki faházakban szállást a menekülteknek. Ezeket az összkomfortos faházakat a téli sportokat kedvelő turistáknak építették eredetileg, és egy erdős terület közepén vannak, több kilométerre a legközelebbi lakott településtől. A polgármester elismerte, hogy a környezet szöges ellentétben állhat azzal, amit a Közel-Keletről származó emberek megszokhattak. A Norvégiához közeli térség csütörtökön mért hőmérséklete a fagyponthoz közeli, és a menekültek arra hivatkoznak, hogy terhes nők és gyermekek is vannak velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik