Közélet

Horváth András addig lobogtatta a zöld dossziét, míg ő maga lett gyanúsított

horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)
horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)

A szerinte a NAV körüli visszásságokat bizonyító és milliárdos áfacsalásokról szóló, 2013-as zöld dossziéjával ismertté vált Horváth András Facebook-oldalán tette közzé bírósági idézését. Mint ismert, a híres mappába olyan dokumentumok kerültek, amelyek nem pusztán bűncselekményekről szólhatnak, hanem olyan adóhatósági átszervezésekről is, amelyek lehetővé teszik a sorozatos áfacsalást. Horváth András ezzel a szöveggel tette ki idézését, amely arról szól, hogy gyanúsítottként hallgatják ki:

MAGYARORSZÁG 2017. A BŰNÖZŐK, KORRUPT POLITIKUSOK ÉLIK VILÁGUKAT – A BŰNEIKET LELEPLEZŐKET BÖRTÖNBE KÜLDIK? Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a »klubtagsági igazolásomat«. Erdogan, Putyin és Kim Dzsong Un tapsikolhat.

Az ügy régóta húzódik, erről Horváth így ír kommentjében:

Még három éve (!!!) volt nálam házkutatás, akkor indult a nyomozás. Ez az az ügy. Csak megvárták, míg a nemzetközi helyzet alkalmas lesz ennek a mocskos lépésnek a megtételére. Azzal vádolnak, hogy jogosulatlanul kértem le adatokat a NAV rendszerből. Ami persze szemenszedett hazugság.

Mint korábban megírtuk, a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) az egyik, a zöld dossziéban lévő ügyben vádemelési javaslatot tett – azonban a többi esetben úgy ítélte meg, erre nincsen szükség: a zöld dossziéban lévő többi ügyben, így például a GE Hungary egyik NAV-ellenőrzése során a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ezt a részét a nyomozásnak lezárták.

Az NNI döntése után az LMP közölte: abból, hogy csak egyetlen ügy akadt fenn a szűrőn, az látszik, hogy a magyar állam – egy diszkriminatív rendszert fenntartva – valóban a nagy adózóknak kedvez.

Hadházy Ákos “jogtörténeti dokumentumnak” nevezte az NNI erről szóló határozatát, amelyből elmondása szerint kiderül, hogy Horváth Andrásnak igaza volt, amikor azt állította: a nagy nemzetközi cégek elleni adóhatósági vizsgálatokat az adóhivatal felső vezetői állíttatták le vagy akadályozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik