Belföld

Valami mégis lehetett a NAV-os Horváth András zöld dossziéjában

horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)
horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)

Az Index információi szerint a Nemzeti Nyomozóiroda az egyik, a Horváth András-féle zöld dossziéban lévő ügyben vádemelési javaslatot tett. Úgy ítélték meg, hogy a Delta Feed nevű cég ellenőrzésekor valóban hivatali visszaélés történhetett, az ügyet átadták a Fővárosi Főügyészségnek.

Mint ismert, Horváth András volt NAV-alkalmazott zöld dossziéjába olyan dokumentumok kerültek, amelyek nem pusztán bűncselekményekről szólhatnak, hanem olyan adóhatósági átszervezésekről is, amelyek lehetővé teszik a sorozatos áfacsalást.

A zöld dossziéban lévő többi ügyben, így például a GE Hungary egyik NAV-ellenőrzése során a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ezt a részét a nyomozásnak lezárták.

LMP: az adóhivatal diszkriminatív rendszert fenntartva a nagy adózóknak kedvez

Az LMP szerint abból, hogy csak egyetlen ügy akadt fenn a szűrőn, az látszik, hogy a magyar állam – egy diszkriminatív rendszert fenntartva – valóban a nagy adózóknak kedvez.

Hadházy Ákos “jogtörténeti dokumentumnak” nevezte az NNI erről szóló határozatát, amelyből elmondása szerint kiderül, hogy Horváth Andrásnak igaza volt, amikor azt állította: a nagy nemzetközi cégek elleni adóhatósági vizsgálatokat az adóhivatal felső vezetői állíttatták le vagy akadályozták meg.

Mindennek ellenére nem állapítottak meg bűncselekményt a szerinte rendkívül felületes eljárásban, amelyben csupán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon dolgozóit kérdezték meg, akik leállították a vizsgálatokat – mondta.

Vádemelést csak egyetlen esetben tettek – folytatta Horváth András -, ahol egy hatósági osztályvezető kétmilliárd forintot érintően állíttatott le egy eljárást egy multinak beszállótó számlagyárossal kapcsolatban. Ezt ugyanis annak ellenére tette a dolgozó, hogy ilyen nagyságrendű ügyben csak igazgató vagy főigazgató hozhatott volna döntést.

Hadházy Ákos – aki az esettel kapcsolatban az ügyészség felelősségét is felvetette – kifogásolta, hogy a Horváth András által feltárt eseteknek csak elenyésző részével foglalkozott az NNI, és a vitathatóan működő cégek termékei mára ismét az üzletek polcain lehet.

Emlékeztetett: egy jogszabály-változtatással néhány héttel ezelőtt tette a kormányoldal titkosíthatóvá a nagyvállalatok adókedvezményét, hivatalos nevén a számukra elérhető “feltételes adómegállapítást”. Ismertetése szerint a General Electric-kel szembeni 42 milliárd forintot érintő, felsővezetői utasításra leállított vizsgálattal kapcsolatban éppen azért nem merül fel bűncselekmény az NNI határozata alapján, mert a cég a pénzügyi tárcával ilyen feltételes adómegállapításban egyezett meg.

Horváth András a három évig tartó ügy tanulságaként kijelentette: ha valaki állami vezető vagy kormányzati tényező, azt megvédik, és a magyar hatóságok nem partnerek abban, ha egy cég becsületesen kíván működni. Szerinte magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyével kapcsolatban nem szabad az ügyészséghez fordulni.

Beszámolt arról is: az általa felvetett ügyekben szintén érintett és elbocsátott adórevizorok sorra nyerik munkaügyi pereiket a NAV ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik