Gazdaság

Bod Péter Ákos: „Orbán az EU ellen játszik”

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2016. 09. 16. 07:09

Bod Péter Ákos szerint tisztességtelen a kormány kvótanépszavazási kérdése, ezért otthon marad. Úgy véli, a globális kapitalizmus recseg-ropog, ebből fakadnak a mostani problémáink, amelyet nem tudnak a nemzeti kormányok megoldani. Egy Európai Unió jövőjéről szóló konferencián beszélgettünk vele, ahol meghívott előadóként vett részt. Interjú.
Korábban a témában:

Hogyan fog szavazni október 2-án?

A menekültválság komoly és összetett probléma, amit szerintem nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Ezért rendkívül tisztességtelennek érzem a kormány akcióját. Mivel nem tudok tisztességes választ adni, én nem megyek el szavazni.

Orbán Viktor azt mondta, a brüsszeli elitek elszakadtak a néptől és meg kell reformálni az uniót. Kevesebb Európát és több nemzeti önállóságot javasol, ennek része a nemzeti népszavazások ösztönzése is. Mennyire jogos a kritikája és főként a megoldási javaslata?

A kritika szerintem jogos, de a megoldási javaslata borzasztó kártékony, mert

a magyar miniszterelnök javaslatai az unió széteséséhez vezethetnek, Orbán az EU ellen játszik.

Egyébként nem tudom, hogy az elitekkel van-e baj vagy a néppel. A nép nagyon sokszínű, sokféle ember, társadalmi réteg alkotja. Vannak különleges történelmi pillanatok, amikor egy társadalom összeforr és ugyanazokat az értékeket akarja. A kvótanépszavazás bizonyosan nem ilyen történelmi pillanat. Hiszen ez nem értékekről, értékválasztásról szól, hanem egy nyers hatalmi-politikai leosztásról, amelyben a magyar népet megpróbálják kihasználni, becsapni. De ettől még az úgynevezett népnek át lehetne látni a szitán, nem?

Névjegy

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990 és 1991 között az MDF országgyűlési képviselője, ipari és kereskedelmi miniszter, majd 1991-től 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. 1996-ban az Antall-kormány több tagjával együtt átlépett a Magyar Demokrata Néppártba, amelyből 2001-ben kilépett. Ezt követően nem vállalt politikai főszerepet, de tanácsaival, írásaival a magyar jobboldal pártjainak közelében maradt.

Több hatáskört kellene adni a tagállamoknak vagy éppen ellenkezőleg, föderális Európára van szükség?

Az Európai Unió most is a nemzetek Európája. A tagállamok hozzák meg a döntéseket a közös felelősségvállalás alapján. Tapasztalataim szerint a gyermekeim korosztálya, a fiatalok nem is értik ezt a vitát, ami a fejük felett zajlik. Ők olyan módon európaiak, hogy számukra természetes a munkaerő szabad áramlása és az, hogy szabadon tanulhatnak és élhetnek bárhol Európán belül. Sajnos a Brexit példája is megmutatta, hogy a fiatalok jövőjéről az idősebb, hangosabb korosztály döntött. Remélem, a fiatalok azt szűrik le ebből, hogy aktívabbnak kell lenniük európai szinten, hiszen a jövőjük a tét, Magyarországon is.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Tavasszal francia és holland, jövő ősszel német választások lesznek, az unió addig nem fog dönteni menekültügyben sem, miközben Orbán agresszívan szövetséget kovácsol a V4-ekkel és most már Bulgáriával is, Brüsszellel szemben. Az idő nem Orbánnak kedvez?

Elképzelhető, de távolabbról közelítve, én abban látom a fő problémát, hogy egy nemzeti politikus mindig nagyon egyszerű dolgot ígér, de azt nem fogja tudni betartani. Mert hát mi lesz a kvótanépszavazás után? Komolyan azt gondoljuk, hogy a magyar kormány a népszavazással meg fogja oldani a menekültválságot? Komolyan azt gondoljuk, hogy a globalizáció és a kapitalizmus válságát a nemzeti kormányok népszavazásokkal fogják megoldani? A fő problémát ebben látom: a globális kapitalizmus, a világ piacgazdasága eresztékeiben recseg-ropog, és bizonyosan jön majd egy új norma is, egy korrekció, csak még nem látjuk, hogy ez micsoda és mikor jön.

Mégis mi lenne ez az új norma, ami felváltja a globális kapitalizmust? Nem lehet, hogy már benne élünk a korrekcióban, csak még nem érzékeljük?

Tényleg nem tudom. Az biztos, hogy az átmeneti állapot, amiben most élünk, nem tarthat örökké.

Látni kell, hogy a 2008-as gazdasági válság a nemzeti, populista erőket erősítette meg, és jelentősen gyengítette az eddigi eliteket.

Nemcsak nálunk, hanem a világon mindenütt. Ezek a populista, bezárkózást hirdető erők nagyon leegyszerűsítő – ebből következően hamis – válaszokat adnak a kihívásokra. A borzasztó az, hogy ezekre az ígéretekre láthatóan nagyon fogékonyak a tömegek. Miközben az eddigi elitek képtelenek bármilyen eredményt felmutatni. Nem találják a hangjukat, a nyelvüket sem, amivel megszólíthatnák az embereket. Mi magyarok évekkel előbb kaptunk ízelítőt a nemzeti populizmusból, a világ csak most fogja megismerni. Bár én eredendően optimista vagyok, sajnos most nem tudok abban hinni, hogy a jövő nem lesz rosszabb, mint a jelen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.