Budapest, 2017. április 20.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által rendezett XIX. Pénzügyi csúcstalálkozón a Sofitel Budapest szállodában 2017. április 20-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Kiosztotta Lázárt a francia és a holland nagykövet

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 10:38

Korábban a témában:

A közeljövőben, talán már a jövő héten fel fognak erősödni azok a viták az Európai Unióban, amelyek Magyarország uniós elkötelezettségével kapcsolatosak – vetítette előre Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Brüsszellel való összecsapás újabb fordulóját.

Az európai szocialisták, mint minden szocialista, szocializmust akarnak megteremteni, Európában is – egyszerűsítette le a képletet Lázár a HBLF által rendezett pénzügyi csúcstalálkozón. Szerinte így már el is kezdték kiszorítani azokat az országokat, köztük Magyarországot is, amelyek a nemzeti érdekhez ragaszkodnak. A néppárti oldalnak még nem volt erre kitalált megfelelő válasza. A következő hónapokban az lesz a kérdés az európai politikai színtéren, hogy melyik nézet győzedelmeskedik – vetítette előre Lázár.

Vannak, akik szerint – és az Európai Bizottságot is ide sorolta – további tagállami hatásköröket kell leadni az Európai Bizottság javára, míg mások, így a magyar kormány, azon az állásponton van, hogy ez káros lenne, inkább a meglevő tagállami hatásköröket kell jobban, nagyobb hatékonysággal gyakorolni.

Súlyos kettős mérce áldozata vagyunk – élezte tovább az Európai Bizottság és az Orbán-kormány közötti nézeteltérést a tárcavezető.

A francia nagykövetet feldúlta a plakátkampány

Mi ez? – kérdezte a francia nagykövet a konferencia egyik panelbeszélgetésén, felmutatva az Állítsuk meg Brüsszelt! kormányzati plakátot. Arra használja a kormányzat a magyar adófizetők pénzét is, hogy a Franciaországgal szomszédos ország fővárosát megállítsák? A nagykövet hangsúlyozta: reméli, Lázár János (aki akkor már nem volt ott a konferencián) nem azonosul ezzel a gondolattal. A holland nagykövet továbbment: a magyar kormány a letelepedési kötvénnyel több külföldi személyt engedett be az országba, mint ahányat az uniós megállapodás nyomán be kellett volna/kellene fogadnia.

Miközben Ausztria a határán az uniós jogszabályokra fittyet hányva ellenőrzéseknek veti alá és várakoztatja az uniós állampolgárokat, Magyarország megpróbálja betartani és betartatni az EU külső határain a schengeni szabályokat, emiatt pedig a magyar kormány kerül támadás kereszttüzébe. A politikai támadás mögött az van, magyarázta Lázár, hogy többek szerint az EU-nak nagyobb érdeke fűződik a bevándorláshoz, mint a migráció megállításához, míg a magyar kormány szerint ezt a folyamatot kontrollálni kellene.

Nemsokára, 2017 nyarán az Európai Bizottság arra akarja majd kényszeríteni Magyarországot, hogy könnyítse meg a határátlépést és fogadjon vissza migránsokat. Előfordulhat az a szélsőséges eset, hogy a magyaroknak együtt kell élnie olyanokkal, akikkel nem akar, és ebben a helyzetben nem a tagállam kormányának akarata érvényesül, hanem Brüsszel dönt – fogalmazott.

Miért viselkedik úgy Brüsszel, mint a Bourbuonok, akik semmit sem felejtettek és semmit sem tanultak?

Lázár mindazonáltal leszögezte: a magyar kormánynak esze ágában sincs kivezetni az országot az Európai Unióból, helyette át akarja alakítani, meg akarja változtatni az EU-t.

Uniós pénzek nélkül jobban szenvedtünk volna

Az uniós forrásokra kanyarodva a miniszter elmondta, hogy eddig stratégiai jelentősége volt az ország fejlesztése, de leginkább a költségvetés stabilizálása, a kitettségünk mérséklése szempontjából az eddig kapott EU-pénzeknek. De a 2014-2020 közötti uniós ciklusban az országnak járó durván 9 ezer milliárd forint nem ingyen pénz Lázár szerint, annak ára van, amely például megtestesül abban, hogy lebontottuk a vámokat, a piacvédelmet, más uniós országok vállalatai könnyebben hozzáférnek a magyar piachoz, és a magyar munkaerőt is könnyebb elcsábítani Nyugat-Európába. Az előző uniós ciklusban, 2007-2013 között kapott uniós források nélkül sokkal jobban szenvedett volna a magyar gazdaság, emlékeztetett Lázár egy nemrég elkészült, az uniós pénzek felhasználását, hatását számszerűsítő tanulmány üzenetére.

Hogy mi lesz 2020 után? Lázár nem gondolja, hogy a Magyarországnak szánt uniós források egyik percről a másikra elapadnak, inkább az a valószínű, hogy ezek az uniós pénzügyi alapok átalakulnak majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.