Belföld

CEU-botrány: az ELTE-n és Szegeden is tüntetnek

Azt írják: ha hagyják, amit a kormány csinál, a jövő héten a szegedi egyetem kerülhet sorra.

Hétfőn az ELTE két karán – a jogtudományin és a társadalomtudományin – is szolidaritási akciót tartanak a CEU-val a felsőoktatási törvény múlt heti módosítása miatt, amely ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem működését, ugyanis teljesíthetetlen feltételekhez köti, hogy az intézmény Amerikában akkreditált képzéseket folytathasson.

Az ELTE ÁJK VI. előadójában hétfőn délelőtt tíz órától a kar oktatói rendhagyó, rövid előadásokat tartanak az oktatási szabadságról és az egyetemi autonómiáról. Az előadók listáját is közzétették: Arató Krisztina, Fleck Zoltán, Földi András, Hack Péter, Király Miklós, Lévay Miklós, Nagy Marianna és Somody Bernadette.

Az ÁJK-n kedden is folytatódik a szolidaritási akció, a VI. előadóban este hattól a téma szakértői beszélgetnek az egyetemi autonómia, a tudományos kutatás, az oktatás és a tanulás szabadságának jogi, társadalomtudományi és történeti aspektusairól; az egyetemi autonómia és tanszabadság jelentőségéről, valamint az egyetemi polgárok szerepéről a társadalmi változásokban. Fleck Zoltánt, Galambos Henriettet, Gerő Mártont és Mikecz Dánielt kérték fel a szervezők, a moderátor Inzelt Éva lesz.

Az ELTE TáTK-n hétfőn délelőtt tíztől egész nap előadásokat tartanak a Lágymányosi campus északi épületének -1.75-ös konferenciatermében. Szó lesz a sorosozás természetrajzáról, a menekültek, terrorizmus, félelem és demokrácia kérdéséről, az apátiáról, a kérdőívező diktatúráról és a civil törvény valódi hatásairól is. 17 órakor a campus Gömb aulájában fórumot tartanak.

Szerdán délután fél 6-ra Budapesten a Hősök terére hirdetett demonstrációt a Civilizáció civil csoport. „Kiállunk a civilek és a szabad gondolat mellett. Veled együtt VÉTÓT mondunk a civilek megbélyegzésére és az új civil törvényre, és VÉTÓT a CEU ellehetetlenítésére!” – írják felhívásukban.

Szegeden több szervezet– így a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a Független Diákparlament és a Köz Hasznáért Mozgalom – szervez megmozdulást szerdán 17 órára, a rendezvény helyszíneként a József Attila Tanulmányi és Információs Központot jelölték meg. „Ha ezt hagyjuk, könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra” – írják a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosításról.

Vasárnap Budapesten több tízezren vettek részt a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás, és a civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegző törvényjavaslat ellen szervezett tiltakozáson. A demonstráció befejeztével a tömeg a Parlamentnél maradt, ahol egy ideig farkasszemet néztek a rendőrsorfallal, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez vonultak. Ezután a Nagykörúton és az Andrássy úton keresztül a Fidesz-székházig mentek, ahol rohamrendőrök tartóztatták fel őket. A tiltakozás az Oktogonnál ért véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik