Közélet

Döbbenetes méretű tömeg vonult a CEU-ért

A Közép-európai Egyetem szívatása és a civiltörvény miatt vonultak utcára a tiltakozók. Zúg a "Szabad ország, szabad egyetem", gyújtó hangú beszédek zengenek, miközben a szervezők szerint 70 ezer ember átvonult a Lánchídon a Kossuth térre. A tüntetés vonulásba torkollt késő estére.

Több tízezren, a szervezők szerint akár 70 ezren is kivonultak a Várkert Bazár előtti területre vasárnap délután azért, hogy harmadszorra is tiltakozzanak a Közép-európai Egyetemre (CEU) szabott, kedden elfogadott jogszabály ellen. Eredetileg a Facebook-esemény alapján akár 40 ezer emberre is számítani lehetett. Tudósítóink szerint rengetegen voltak tehát, a hangulat ugyanakkor nem volt annyira oldott, hiába voltak kreatívak a transzparensek, jó a zene és módjával politikusokat is lehetett látni civilben (Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István stb.).

KORÁBBI ÉLŐ VIDEÓNK A HELYSZÍNRŐL:

A Bazárnál szónokoló Berg Dániel, a CEU hallgatója azt mondta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen. Üzent Áder Jánosnak is, akinek szerinte lehetősége van rá, hogy megmutassa, nemcsak pártkatona, hanem államférfi is.

Fél 6 előtt nem sokkal, a beszéd után a tömeg megmozdult és megkezdte az átkelést a felújítására váró Lánchídon. A Nádor utcát végig lezárták, a téren pedig hamar összegyűltek a rendőrök. A tömeg méretét jellemezte, hogy tudósítóink szerint miközben az eleje negyed 7-kor már bőven megérkezett a Kossuth térre, az utolsók még ekkor hagyták el az Ybl Miklós teret Budán. Közben folyamatosan ment a felsőoktatási tüntetésekről átmentett szlogen kiabálása:

Szabad ország, szabad egyetem!

Galéria
Tüntetés a CEU mellett Fotó: Berecz Valter / 24.hu

A szervezők szerint a Kossuth tér teljesen megtelt, nem fért mindenki be. Gyújtó hangú beszédeket is tartottak (hamarosan idézünk belőlük), és mielőtt bejelentették volna a tüntetés végét, közölték:

szerdán a Hősök terén tüntetnek újra a civil szervezetekért.

Jelenleg az a bizarr helyzet zajlik, hogy  a tömeg egy része elindult haza, a téren kivül rekedtek viszont elkezdtek beáramlani a helyükre, változatlan a teltház emiatt. Eközben zúg a “mocskos Fidesz”, az “Európa, Európa”, sőt még a Gyurcsány Ferenc elleni tüntetések jelszava, az “Elkúrtad” is. Akadtak rendkívül kreatív skandálások is:

Be kell mennem pisilni! (…) Kismalac, kismalac, engedj be! (…) Jöttünk konzultálni!

Közben folyamatosan érkezik a rendőri erősítés az Országház főlépcsőjéhez, érezhetően nagy a feszültség a helyszínen. Munkatársunk szerint kisebb dobálózás már történt, a rendőrök pedig ki akarnak emelni valakit a tömegből. A legbizarrabb rendőri reakció az volt, hogy a rendőrök egyszerre levették a sapkájukat. Egyelőre nem világos, ez a tisztelet jele-e a tüntetők felé vagy készülnek valamire.

Este 9 óra magasságában aztán megunták Kossuth téri patthelyzetet, és a tömegelindult az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) épülete felé. Itt voltak egy ideig, majd kitódultak a Nagykörútra, és a Fidesz-székház vonultak tovább. Érdemes követni a BKK Facebook-oldalát, mivel több járat útvonala módosul, egyesek nem is járnak a demonstráció miatt.

A köztévé (M1) műsorűban közölték, hogy a “Soros-egyetem” melletti tüntetésen “egy agresszív csoport” rátámadt a rendőrökre is, valamint inzultálta a stábot, aminek “menekülnie kellett”. Még a mikrofonszivacsukat is elvették és eldobták. Később közölték, a tömeg az Emminél dulakodott a rendőrökkel, ezt az Index videója is alátámasztja. A tömeg a továbbiakban a városban vonulgatott, erről másik cikkben tudósítottunk.

Galéria
Fotó: Berecz Valter/24.hu

A nap terve ez volt

A tervek szerint a Lánchíd utcai gyülekező után a nép meghallgat pár beszédet, majd átsétál a Széchenyi lánchídon, József Attila utcán, Nádor utcán át a Kossuth térre, ahol újabb beszédek lesznek, majd ki-ki mehet a dolgára. Az eseményt végigkövetjük a Facebookunkon élőzésekkel, illetve ebben a cikkben. A Fidesz alelnöke már reagált a tüntetésre, nehezen értelmezhető szövegében természetesen Soros György ügynökei által szervezett tiltakozásról beszélt.

A mostani tüntetés máris megkezdte nemzetközi médiakarrierjét, nemrég közölt róla terjedelmes cikket a Guardian, megkérdezve több érintettet is. A francia AFP hírügynökség is beszámolt a budapesti történtekről.

Így csaptak oda a CEU-nak

A kormány szűk egy hét alatt találta ki és verte át a parlamenten a törvénymódosítást, ami két fő feltételhez köti a nem magyarországi központú felsőoktatási intézmények megmaradását: legyen az anyaországban campusuk és az adott országgal legyen kétoldalú nemzetközi szerződés a működésükkel. A jogszabályt sikerült úgy megírni, hogy az csak a CEU-ra húzható rá, amit Soros György alapított, innentől pedig már nem is olyan meglepő a kormányzati hadjárat, amit vaskos hazugságcunamival kísért a fél kormány Orbán Viktortól Lázár Jánoson át Balog Zoltánig.

A törvénymódosítás ellen a világ egy nagy szelete tiltakozott, a német államfő, Nobel-díjas tudósok, topegyetemek, tanszékek, rektorok, egyetemi tanárok, nemzetközi szervezetek, és persze maga az Egyesült Államok.

A paranoid kormány a nagy CEU-s felhördülés szélcsendes oldalán közben benyújtotta a civil szervezetek megregulázásáról készített törvényjavaslatát is, ami szinte orosz mintára külföldi ügynöknek nevezné görcsösen azt a szervezetet, ami 7,2 millió forintnál több évi adományt kap külföldről. Ez ellen is tiltakoznak a tüntetők.

Olvasói sztorik