Budapest, 2016. december 11.
Az autós beléptető rendszerrel ellátott Bécsi kapu, az I. kerületben az Ostrom utca felől.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Belföld

Ingyenparkolással segíti Zsidai Roy összes éttermét az I. kerület

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 01. 26. 11:18

Néhány hónapja már nem kell a pluszköltségek miatt aggódniuk a Budai Vár luxus éttermeiben az autóval érkező vendégeknek. Az I. kerületi önkormányzatnak köszönhetően azóta egyetlen fillér parkolási díj sem rakódik a húsz-harminc ezres számlájukra. Az intézkedés legnagyobb haszonélvezője Zsidai Roy várbeli étterembirodalma.

A Budai Vár az egyik legdrágább környék az autósok számára a fővárosban. Nem véletlen, hiszen a világörökségi listán is szereplő, turisztikailag fontos negyed nagy része védett besorolású övezet, sőt a Széchenyi Tervben megfogalmazott hosszabb távú cél az volt, hogy a fejlesztésekkel szinte teljesen mentesítsék a gépjárműforgalom alól.

A sorompóval lezárt kapukon belül a parkolási díj jelenleg az első órában 520, utána óránként 630 forint.

De nem mindenkinek.

A Budavári Önkormányzat tavaly tavasszal mintha félretette volna a hosszabb távú célokat, és úgy módosított a parkolási szabályokon, hogy azok immár a legkevésbé sem az autóforgalom visszafogását irányozzák. A Nagy Gábor Tamás polgármester által jegyzett rendelettel az önkormányzat feljogosított egy sor, a Várnegyedben található vendéglátóhelyet és intézményt, hogy ezentúl

ingyen biztosíthassanak helyet a járművel érkező vendégeknek.

A több mint 25 nevet tartalmazó listára a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Nemzeti Galéria és az MTA három intézménye mellett szinte csak éttermek és cukrászdák kerültek fel. A névsor alapján az látszik, hogy az intézkedéssel leginkább a Várban hét helyet üzemeltető Zsidai-csoport járhatott jól.

A Zsidai Roy érdekeltségébe tartozó drága éttermek – köztük a Jamie’s Italian és a hotelként is funkcionáló Baltazár – teszik ki a kedvezményezett vendéglátóhelyek több mint harmadát.

Az éttermi vendégek a tavaly áprilisi rendeletmódosítás óta a belépés után három órán keresztül parkolhatnak díjmentesen a Várnegyedben.

Budapest, 2013. október 29.
Középkori épület-előzményből a XVIII. században kialakított műemlék paloták sora a Budai Várban, az Úri utcában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Fotó: MTI/Jászai Csaba

Az egyik Zsidai-érdekeltségben, a 21 Magyar Vendéglőben egy telefonos asztalfoglaláson kérdésünkre készségesen elmagyarázták, hogy az érkezésnél a sorompónál kiváltott parkoló cédulát a fogyasztás után érvényesítik.

Három óra ingyenes, ennyit tudunk biztosítani, de az általában bőven elég egy ebédhez

– mondta vendéglő alkalmazottja. Egy telepített kódoló eszköz segítségével lenullázzák a vendég parkolásidíj-tartozását, az étterem pedig havonta egy összegben fizet a látogatók után egy töredékértékre csökkentett összeget.

A Várból látják el az egész cégcsoportot

A Zsidai-csoport vezetőjéről közismert, hogy nagyon jóban van Orbán Viktor lányával. Orbán Ráhel korábban dolgozott is Zsidai Zoltán Roy cégénél, és a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott kurzusának első előadására is Zsidai Royt vitte magával vendégelőadóként. A Zsidaiék az elmúlt években példátlanul dinamikus terjeszkedésbe kezdtek. Budapesten 13 éttermet indítottak. A Várban működő hét vendéglátóhely mellett tavaly nyitottak egy nyolcadikat is. A cég merőben szokatlan módon a Várban, a Táncsics utcai volt Király Étterem helyén alakította ki az egész csoportot ellátó konyháját. A védett övezetből szállítják ki a többi étterembe az előkészített ételeket. A konyháról novemberben a hvg.hu írta meg, hogy egy sor szabálytalanság miatt megbukott a hatósági ellenőrzésen.

A parkolási rendelet módosítása nem volt titkos, de a Várnegyed lakóit nem nagyon igyekeztek tájékoztatni a változásokról sem a döntés előtt, sem utána. A lakóknak egy ideje az tűnt fel, hogy bizonyos időszakokban sokkal nehezebb, sőt lehetetlen parkolóhelyet találni. Ők azért vannak bajban, mert a sorompókon kívül nekik is fizetni kell, csak a Vár területén érvényes az ingyenes parkolási engedélyük. Főként azonban az borzolja a kedélyeket, hogy a hely szűke miatt a kocsik gyakrabban belógnak a megállni tilos táblákkal tűzdelt területekre, amit a közterület-felügyelet rögtön 10 ezer forintos bírsággal honorál.

A módosító rendelethez „hatásvizsgálatot” is fűzött az önkormányzat, amelyben azt állítják, az ingyenparkolás kiterjesztése azzal a pozitív társadalmi hatással jár, hogy az érkező vendégek, ügyfelek elégedettsége nő majd, ha gépkocsival tudják megközelíteni az éttermeket és a szervezeteket. A környezeti következmények „nem jelentős” minősítést kaptak, bevételkiesésről pedig szó sincs a vizsgálatban, mert a szervezetek által megfizetett rendszerfenntartási díj – ami információink szerint 500-600 helyett 60 forint óránként – továbbra is bevételt jelent a kerület parkolási cégének.

Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester a módosító rendelet vitájában azzal érvelt, hogy bár valóban voltak olyanok, akik úgy gondolták, hogy a Váron belül hamarosan megszűnhet a parkolás, ő maga azonban sosem tartozott közéjük. Nagy szerint a védett övezeti státus annyit jelent, hogy oda behajtani csak legitim céllal lehet. A parkolás könnyítésével a Várban található intézmények, vendéglők kaptak lehetőséget, hogy „legalizálják az ide behajtó gépjárművek célját”.

UPDATE

Harmonikusan összeegyeztethető

Cikkünk megjelenése után a Budavári Önkormányzat azt írta, pontatlanul állítottuk, hogy az önkormányzat félretette volna a hosszú távú célokat. Szerintük ugyanis „a gépkocsiforgalom visszaszorítása, valamint a turizmus-vendéglátóipar támogatása ésszerű módon, harmonikusan összeegyeztethető. Erre a rendelet megalkotásakor kifejezett figyelmet fordított az önkormányzat.”

Az önkormányzat azt is állítja, pontatlanul írtuk azt is, hogy védett övezetében nincsen parkolási díj. A gépkocsik tulajdonosainak ugyanis nem parkolási, hanem behajtási díjat kell fizetniük.

Szerintük súlyos tévedés azt állítani, hogy a Budavári Önkormányzat Zsidai Roy éttermeit segítené a rendelettel és a behajtás támogatásával. Az írták: az éttermeknek nem volt és nincs szükségük semmilyen lobbitevékenységre, hogy a 24\2011. ( X.28) önkormányzati rendelet 1. mellékletére felkerüljenek, mivel akik ezzel a konstrukcióval élni kívánnak, megtehetik azt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.