orban-viktor-a-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, kossuth rádió, )
Belföld

Orbán meglepő kijelentést tett a kormányról, a gazdaságról

24.hu
24.hu

2016. 10. 14. 08:44

Korábban a témában:

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában kifejtette: Magyarországon magángazdaság van,vagyis a kormány önmagában nem képes jó gazdaságpolitikát csinálni 

és javítani a versenyképességet,ehhez

meg kell egyezni a magángazdaság szereplőivel.

Hozzátette: a kormány olyan megállapodást akar kötni velük, amelynek fontos eleme a szakképzés iránya, a bérpolitika, az adórendszer, de kulcskérdés a fiatalok jövője, az oktatás is – mutatott rá a miniszterelnök.

A versenyképességgel tényleg kellene kezdeni valamit

Ami a versenyképességet illeti, nem lehet véletlen, hogy épp erről beszélt, Hiszen nem régen derült ki, hogy a magyar gazdaság minden idők legrosszabb eredményét érte el versenyképességből. 

Ezután történt az, hogy a szakszervezet (MASzSz) feladta a leckét, mondván: az ország versenyképességének javítására gyökeres gazdaságpolitikai váltást, érezhető bérfelzárkóztatást, a korrupció felszámolását, a kormányzati körökhöz tartozók közötti osztogatás megszüntetését, a fejlesztések támogatását és hatékony iparági politikát vár a kormánytól.

Látványos változást lát

A miniszterelnök kifejtette: mindig heves vita volt arról, hogy a gazdaság jó irányba tart-e, ez elkerülhetetlen része a demokráciának. Fontos annak értékelése, hogy az a munka, amelyet végzünk, értelmes-e, szolgálja-e az embereket – tette hozzá.

Kiemelte: látványos változás, hogy külső, a magyar politikán kívüli szereplők mondták a magyar gazdaságról, hogy jó állapotban van, és azt javasolják a befektetőknek, hogy “ismét forduljanak bizalommal” Magyarországhoz. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gazdasági lehetőségei kibővültek, javultak, ezt kell a nemzetgazdasági miniszternek értékelnie és javaslatokat tennie, hogy miként lépjünk tovább – mutatott rá.

A cél nem változott

Orbán Viktor hangsúlyozta: a cél a munkaalapú gazdasági rendszer, és ennek lényeges, központi eleme a teljes foglalkoztatottság. Magyarországon 5 százalék alatti a munkanélküliség, így lassan inkább a munkaerő hiányával kell megküzdenünk – közölte. Emlékeztetett: korábban azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre, most 660-670 ezernél tartanak, és eltelt hat év, vagyis nem rosszak az esélyek.

A miniszterelnök kiemelte: ahogy van új többség Magyarországért a bevándorláspolitika ellen vagy a népvándorlás ügyében, fontos lenne ez a gazdaságpolitikát illetően is, ezért tárgyalni kell, ahogyan a szakképzési rendszer átalakítása ügyében is tették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Úgy látja, a kormány és a magyar gazdaság szereplői érzékelik a problémákat, jól azonosítják be az igazi kihívásokat, és közösen keresik a jó válaszokat. A kormány pedig a közös gondolatokat átülteti jogszabályokba – magyarázta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.