Üzleti tippek

Versenyképességben az unió sereghajtói között vagyunk

Magyarország a versenyképességi térképen egyelőre nem szerepel előkelő helyen.

Hazánk a Világgazdasági Fórum legutóbbi, tavaly szeptemberi rangsorában és az IMD (Institute for Management Development) legfrissebb, június elején publikált listáján egyaránt kedvezőtlen helyen található.

Az előbbinél a 63., utóbbinál pedig a 46. helyet foglalja el jelenleg. Ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk, míg az Európai Unió ötödik leggyengébb tagállama vagyunk, csupán Ciprust, Szlovákiát, Horvátországot és Görögországot megelőzve.

Házon belül: élesedik a kkv-k versenyhelyzete

A hazai vállalkozások negyede ugyanakkor úgy véli úgy, hogy egy éven belül lekörözheti konkurenseit – derül ki a K&H kkv-kutatásából. A pénzintézet félezer hazai cégvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alakul versenyhelyzete konkurenseivel szemben egy éven belül.

Az index 10 éves történetében tavaly mélypontra jutott a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, azóta azonban egyre kedvezőbben nyilatkoznak a kis- és középvállalkozások erről. „A 2015-ben elért mélypontot követően erőteljes javulás vette kezdetét, fél év alatt szinte megduplázódott a javuló versenyhelyzetet feltételezők aránya” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a kkv-marketing főosztály vezetője.

A különböző ágazatok közül főként a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy jobb pozícióban lesznek konkurenseikkel szemben (30%), a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt negyede nyilatkozott így, míg az ipari szektorban a legalacsonyabb ez az arány (21%).

Regionális bontásban a romló versenyhelyzetet igen eltérően látják a vállalkozások. Leginkább az alföldi cégek számítanak arra, hogy elmaradnak versenytársaiktól (14%), míg a többi régióban ez az arány 10% alatti, Észak-Magyarországon például mindössze 1%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik