Üzleti tippek
Gyõr, 2016. május 17.
Katódos merítés a gyõri Audi Hungária Motor Kft. lakkozóüzemében 2016. május 17-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Versenyképességben az unió sereghajtói között vagyunk

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 12:03

Magyarország a versenyképességi térképen egyelőre nem szerepel előkelő helyen.
Korábban a témában:

Hazánk a Világgazdasági Fórum legutóbbi, tavaly szeptemberi rangsorában és az IMD (Institute for Management Development) legfrissebb, június elején publikált listáján egyaránt kedvezőtlen helyen található.

Az előbbinél a 63., utóbbinál pedig a 46. helyet foglalja el jelenleg. Ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk, míg az Európai Unió ötödik leggyengébb tagállama vagyunk, csupán Ciprust, Szlovákiát, Horvátországot és Görögországot megelőzve.

Házon belül: élesedik a kkv-k versenyhelyzete

A hazai vállalkozások negyede ugyanakkor úgy véli úgy, hogy egy éven belül lekörözheti konkurenseit – derül ki a K&H kkv-kutatásából. A pénzintézet félezer hazai cégvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alakul versenyhelyzete konkurenseivel szemben egy éven belül.

Az index 10 éves történetében tavaly mélypontra jutott a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, azóta azonban egyre kedvezőbben nyilatkoznak a kis- és középvállalkozások erről. „A 2015-ben elért mélypontot követően erőteljes javulás vette kezdetét, fél év alatt szinte megduplázódott a javuló versenyhelyzetet feltételezők aránya” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a kkv-marketing főosztály vezetője.

A különböző ágazatok közül főként a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy jobb pozícióban lesznek konkurenseikkel szemben (30%), a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt negyede nyilatkozott így, míg az ipari szektorban a legalacsonyabb ez az arány (21%).

Regionális bontásban a romló versenyhelyzetet igen eltérően látják a vállalkozások. Leginkább az alföldi cégek számítanak arra, hogy elmaradnak versenytársaiktól (14%), míg a többi régióban ez az arány 10% alatti, Észak-Magyarországon például mindössze 1%.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.